Een vierdaagse werkweek: goed idee?

In België is er een discussie op gang gekomen over het invoeren van een vierdaagse werkweek, maar wel tegen hetzelfde salaris. Gisteren kwam ik hier een klein stukje over tegen op de website van het AD.
Oud-premier DiRupo komt met een, nog niet heel concreet uitgewerkt, plan voor een vierdaagse werkweek met behoud van loon. Veel meer valt er nog niet over te vinden, ook op Belgische nieuwssites vond ik er maar weinig over terug. De enige argumentatie die ik kon vinden was dat gedurende de geschiedenis de werkweek steeds korter werd en dat er blijkbaar in België plannen zijn in de andere richting.

Ik ben op zich een voorstander van zulke denkbeelden, zoals ik ook voorstander was van het experiment in Zweden met een 6-uriger werkdag.

Dat veel “deskundigen” in Nederland hier niet aan toe zijn, of gewoon erg conservatief, blijkt wel uit de commentaren in het stukje op het AD. “Kan niet in Nederland” is de strekking.

De redenen die genoemd worden:

  • De mensen die fulltime willen werken worden in hun vrije keuze beperkt
  • Veel mensen hebben dat geld gewoon nodig
  • Politiek niet haalbaar
  • Nederland en België zijn te verschillend
  • De werkgevers zullen zich benadeeld voelen

Ik zal proberen te reageren op de bovenstaande argumenten.

Ik geloof best dat er mensen zijn die heel veel  plezier en voldoening uit hun werk houden en daar erg graag mee bezig zijn. Ik vraag me echter af of ze 5 dagen werken omdat ze dat graag willen of omdat dat nu eenmaal de definitie van een fulltime baan is. Als fulltime wordt gedefinieerd als 4 dagen werken ze nog steeds fulltime. Daarnaast kunnen ze altijd nog een tweede baantje nemen als ze echt zo graag vijf dagen willen werken. Dan hebben ze nog meer te besteden dan nu ook.

Dat mensen het geld gewoon nodig hebben gaat niet op. Simpelweg omdat het plan al aangeeft dat het minder werken met hetzelfde salaris is. De mensen houden dus even veel geld over, alleen krijgen ze meer vrije tijd.

Politiek niet haalbaar? Dat geloof ik gelijk. Het politieke landschap is in de laatste decennia zo veranderd van vooruitstrevend naar conservatief, dat ik denk dat dit in dit landschap er nooit zal komen.

Nederland en België zijn te verschillend: Ik weet het echt niet.

Dat werkgevers zich benadeeld zullen voelen, daar kan ik wel in meekomen. Maar het experiment in Zweden met een werkdag van 6 uur leverde veel minder ziekteverzuim op en meer efficiëntie. Ik verwacht dat dat ook zal gebeuren met een vierdaagse werkweek. Ik zie dat namelijk nu al vaak gebeuren. Ikzelf en andere collega’s die vier dagen werken hebben over het algemeen een even groot takenpakket als de collega’s die 5 dagen werken en redden dat ook gemakkelijk. Ik denk dus dat er niet significant minder werk gedaan wordt als je maar vier dagen per week werkt.

Waar niemand in het stuk over nadenkt is het maatschappelijke aspect. Wanneer je een dag minder werkt heb je ook meer tijd voor maatschappelijke zaken. Denk aan mantelzorg, vrijwilligerswerk, etc.

Een vierdaagse werkweek voor hetzelfde loon betekent ook een loonsverhoging van 25% per gewerkt uur. Dat zou helemaal niet erg zijn en zou in één klap de achterstand die de lonen hebben opgelopen ten opzichte van de groei van de economie ongedaan maken. De economie is sinds 2000 namelijk met 12% gestegen terwijl de koopkracht met 3% is gedaald in die periode. Een scheefgroei van 15% dus.

Wat vinden jullie van een vierdaagse werkweek voor hetzelfde loon?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *