Check, Plan, Spaar (2): Plan je inkomsten en uitgaven

Vandaag verschillende berichten die te maken hebben met het goed rondkomen van je inkomen in de media.
Op BNR hoorde ik op weg naar werk een item over dat er toch nog veel huishoudens zijn die niet goed rondkomen. Toen ik het artikel op de site nalas viel me op dat er stond dat de hoogte van je inkomen eigenlijk weinig uitmaakt of je betalingsproblemen kan krijgen.

In het AD stond hier ook een artikel over. Hierin werd gezegd dat de meeste mensen die in de problemen komen als standaard minder dan €1.000 op de spaarrekening hebben staan. Ook werd ingegaan op hoe je jezelf weerbaar kunt maken om te voorkomen dat je in de problemen komt. Het Nibud geeft 3 tips:

  1. Check wekelijks je saldo
  2. Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven
  3. Spaar 10% van je inkomen
Gisteren schreef ik al over hoe vaak wij ons saldo checken. Vandaag is nummer 2 van de serie aan de beurt, hoe plannen wij onze inkomsten en uitgaven?
Tja dat is wel een goede vraag eigenlijk, en iets waar we eigenlijk niet bewust bij stil staan. De uitgaven plannen wij nog wel vrij bewust, maar met de inkomsten doen we dat niet echt. 
Voor de uitgaven die we in een jaar verwachten kijken we vooral naar de grote zaken in volgorde van belangrijkheid:
  • Verwachten we grote uitgaven aan onderhoud van het huis?
  • Is de auto binnenkort aan vervanging toe of verwachten we grote onderhoudskosten?
  • Is de buffer groot genoeg en moet die aangevuld worden?
  • Wat zijn de te verwachten vaste lasten volgend jaar?
  • In de afgelopen jaren maakten we ook een planning voor het vervangen van de meubels
Voor de inkomsten gaan we meestal uit van wat er het jaar ervoor is binnengekomen. Over het algemeen stijgt het inkomen van M ieder jaar een paar procent met een verhoging van het CAO-loon in de sector en een stijging van het salaris op basis van goed unctioneren.
Voor het inkomen van V is dat lastiger. Zij werkt als zelfstandige in de paramedische zorg en is erg afhankelijk van de vergoedingen die worden vastgesteld door de zorgverzekeraars aan de ene kant en het aantal patiënten aan de andere kant. 
Ons inkomen is dus maar deels te voorspellen.
Als we de geplande grote uitgaven van de verwachte inkomsten afhalen kunnen we zien of we (veel) geld overhouden.
Voor 2016 hadden we bijvoorbeeld besloten om nog niet de meubels te vervangen. Dat hadden we gaan omdat we het opknappen van de tuin, aflossen op de hypotheek en restschuld en het aanvullen van de buffer belangrijker vonden. Dat we uiteindelijk toch al dit jaar de meubels konden vervangen had vooral te maken dat we extra inkomsten hadden die we niet hadden kunnen plannen; een schenking en een schenking uit een erfenis.
Het bedrag dat overblijft nadat we de grote uitgaven en de vaste lasten van het inkomen hebben afgehaald een oozouden we in theorie extra kunnen sparen (bovenop het aanvullen van de buffer), reserveren of investeren. 
Als we naar de grote uitgaven voor volgend jaar kijken dan verwachten we die niet in 2017. We zijn met het onderhoud helemaal bij, na twee jaar hard werken. Ook voor de auto verwachten we geen groot onderhoud. Wel loopt begin 2018 de verzekering af waarbij we voor 3 jaar het aankoopbedrag zouden terugkrijgen mocht de auto total loss gaan. Dat betekent dat we eind 2017 een flink bedrag bij elkaar gereserveerd moeten hebben. Daar zullen we dus volgend jaar maandelijks het één en ander voor opzij moeten zetten.
De buffer willen we volgend jaar ook verder aanvullen. Hoeveel moeten we nog bekijken, maar maandelijks zullen we dus geld naar de buffer overmaken.
Zo maken wij op hoofdlijnen een planning voor een jaar. En als onze wensen niet passen, dan schuiven we de minst noodzakelijke dingen een jaar door om het wel passend te krijgen.
Met nog iets meer dan anderhalve maand te gaan dit jaar zullen wij binnenkort wat uitgebreider naar ons plan voor volgend jaar gaan kijken. Dan zal daar ongetwijfeld ook weer een blog over verschijnen….
Hoe maken jullie een financiële planning?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *