Trump verkozen: kans gepakt op de aandelenmarkta

Toen ik gisterochtend wakker werd bleek dat Donald Trump gekozen was tot president van Amerika. Wat in vele peilingen lang voor onmogelijk was gehouden kwam toch uit. De outsider zonder politieke ervaring is verkozen tot president.

Vantervoren werd door de kenners een bloedbad voorspeld op de financiële markten; aandelenmarkten zouden 10% zakken, de dollar zou in elkaar kloppen etc.

En de markten zakten ook wat in elkaar nadat duidelijk was dat hij gewonnen had, maar niet zo veel als verwacht, en ook een stuk minder dan bijvoorbeeld na het Brexit-referendum. In in de loop van de dag stegen de beurzen juist zoveel dat ze op een mooie winst uitkwamen zelfs.

Wat zegt dit nou? Dat veel “kenners” de gevolgen van zulke uitslagen hoger inschatten dan dat ze daadwerkelijk zijn. In de loop naar de verkiezingen toe daalden de beurzen toen bleek dat de FBI toch weer onderzoek ging doen naar Clinton, toen ze geen verdere actie ondernamen veerden de beurzen gelijk weer op.
Nu uiteindelijk Trump gewonnen heeft gingen de beurzen dus zelfs omhoog.

Voor beleggers/investeerders die beleggen met het oog op dividendinkomsten zijn dit soort sterke schommelingen een buitenkansje. Van koersdalingen van aandelen die we bezitten worden we niet heel zenuwachtig, maar van het kopen van aandelen die opeens een stuk goedkoper zijn zijn we niet vies. Het dividendrendement van de investeringen is dan een stuk hoger namelijk,

Tijdens de opening van de beurs gingen de aandelen dus stevig de min in. Dat was voor ons het moment om nog wat extra aandelen te kopen van Unilever. Voor €37,25 per aandeel  kochten we wat bij. Aan het eind van de dag stond dat aandee alweer op €37,88.
Unilever betaalt per jaar €1,28 per aandeel aan dividend uit. Dat is ten opzichte van dit aankoopbedrag 3,4% dividendrendement. In okotober kochten we ook aandelen Unilever, toen voor €39,15 per aandeel. Daarvan is het dividendrendement dus 3,3%.

Ook kochten we in de middag nog wat aandelen van een Amerikaanse winkelketen voor $66,80 per aandeel. Die stond aan het eind van de beursdag zelfs alweer ruim 2 dollar hoger. En in die tijd was de dollar ook alweer sterk gestegen.

Update: Te vroeg gejuicht over Unilever, die is vandaag ver weggezakt. De Amerikaanse aandelen daarentegen zijn verder doorgestegen naar ruim 71 dollar.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *