Jaardoelen 2016 behaald?

Het is de tijd van het jaar om terug te kijken en te bezien wat er van onze doelen terecht is gekomen. Trouwe volgers van ons blog weten dat we best een eind gekomen zijn, maar het is goed om alles nog eens op een rijtje te zetten. Onze doelen voor 2016 kun je terugvinden op deze pagina, maar hieronder hebben we ze ook nog een keer opgeschreven:

  • Buffer aanvullen van €2.500 naar €6.000
  • €2.500 aflossen op de aflossingsvrije hypotheek
  • €1.000 extra aflossen op de annuïteitenhypotheek of restschuld
  • Totale vermindering van de (hypotheek)schuld van €7.300
  • Voor- en achtertuin vernieuwen
  • Nieuwe fiets voor M.

We gaan de doelen stuk voor stuk af:

Buffer aanvullen
Dit is gelijk het doel waar wat discussie over is. De buffer op de spaarrekening is eigenlijk helemaal niet gegroeid. Op een gegeven moment waren we er bijna, maar het kapot gaan van een aantal spullen dat vervangen moest worden, het aanschaffen van nieuwe meubels en investeren in aandelen heeft ervoor gezorgd dat we nu nog steeds maar €2.500 op de spaarrekening hebben staan.
Wel hebben we ook een belegd vermogen van ca. €6.000 opgebouwd, die we, mocht het nodig zijn, ook kunnen aanspreken. Dat zou je dus ook als buffer kunnen zien.
Doe je dat, dan is onze totale buffer uitgekomen op €8.500.
Neemt niet weg dat we volgend jaar de buffer op de spaarrekening alleen op €10.000 willen brengen, zoals we al eerder hier schreven.

€2.500 euro aflossen op de aflossingsvrije hypotheek
Aan het begin van het jaar hadden we het plan opgevat om in de resterende looptijd (20 jaar) van de aflossingsvrije hypotheek ieder jaar even veel af te lossen, zodat aan het eind van de looptijd de aflossingsvrije hypotheek die geheel afgelost zou zijn.
In maart besloten we echter om heel fanatiek de restschuldlening binnen het jaar af te gaan lossen, wat uiteindelijk deze maand ook gelukt is. We schreven toen dat daarmee het doel voor de hypotheekaflossing kwam te vervallen voor dit jaar.
Doordat we een deel van de erfenis van de tante van M kregen, konden we uiteindelijk in juni toch deze aflossing doen.

€1.000 extra aflossen op annuïteitenhypotheek of restschuld
Dit is toch wel het doel waar we het meeste gerealiseerd hebben. We hebben dit jaar niet duizend, maar ruim €12.000 extra afgelost op de restschuld en annuïtaire hypotheek. We losten op de annuïtaire hypotheek slechts honder euro af in februari, de rest van de extra aflossingen van 2016 werden gedaan op de restschuldlening. In totaal deden we aan extra aflossingen op deze twee leningdelen €12.066,34 af.
De restschuld is in december geheel afgelost.

Totale vermindering van de (hypotheek)schuld van €7.300
Dit is het resultaat van de bovenstaande twee doelen plus de reguliere aflossingen. Ook dit doel hebben we gehaald. Onze schuld is in totaal verminderd met €17.300, dus precies tienduizend euro meer dan het doel was.
De totale vermindering van de restschuld was €13.500. Op de annuïteitenhypotheek was de totale vermindering €1.300 (laatste annuïteit moet nog geïnd worden, maar heb ik wel kunnen berekenen). Op de aflossingsvrije hypotheek hebben we dus €2.500 afgelost. Dat maakt samen dus €17.300.

Voor- en achtertuin vernieuwen
In het voorjaar deden we zelf de tuinen. Zowel voor als achter hebben we alles verwijderd, opgehoogd en opnieuw bestraat en beplant. Ook bouwden we achter nog een extra houten schuurtje voor de fietsen.

Nieuwe fietst voor M
Uit de erfenis van de tante van M, heeft M zijn nieuwe fiets gekregen. Dit ging dus zonder kosten, ook al hadden we liever gewoon zelf een nieuwe fiets gekocht en dat de tante van M nog geleefd had.

Overig
Naast deze doelen hebben we ook nog de meubels in de woonkamer vervangen. En hebben we dus een aantal apparaten moeten vervangen of laten repareren. We gingen ook nog lekker twee en halve week op zomervakantie en een aantal weekendjes weg. We hebben dus niet krom hoeven te liggen om deze doelen te bereiken, al hebben we wel veel bewuster geleefd op financieel gebied dan we ooit tevoren gedaan hadden.
Ondanks dat ons vermogen op de spaarrekening niet gegroeid is het afgelopen jaar, voelen we ons wel een stuk rustiger/veiliger over onze financiële positie.

Uiteindelijk kunnen we zeggen dat dit financieel een heel goed jaar is geweest. Morgen volgt een blog over wat dit jaar ons gebracht heeft voor wat betreft onze netto waarde.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *