Spaartaks is geen diefstal volgens de rechter

De vermogensrendementsheffing is volgens de rechtbank van Zeeland-West Brabant geen diefstal. Tijdens een eerste proefproces hierover was dat, kort door de bocht, de uitspraak.
Volgens de rechtbank vindt dat niet bewezen is dat een rendement van 4% voor particulieren volstrekt onhaalbaar is. Over die 4% werd 30% belasting geheven waardoor je feitelijk 1,2% over je vermogen (boven de belastingvrije voet) betaalt.

Volgens de indieners van de rechtzaak is het door de economische omstandigheden sinds 2008 niet altijd mogelijk om 4% rendement te halen op aandelen, obligaties of de verhuur van een huis. Op een spaarrekening is dat al helemaal niet meer mogelijk.

De indieners vinden daarom dat de hogere vermogensrendementsheffing in strijd is met het eigendomsrecht. De rechters gingen daar dus niet in mee.

Persoonlijk ben ik geen voorstander van het betalen van belasting op vermogen. Wat mij betreft zou er vooral op consumptie belast moeten worden. Maar als er dan toch op vermogen belast moet worden, doe dat dan op basis van het daadwerkelijk behaalde rendement. Hoe ik dat voor me zag schreef ik hier al eens op.

Er loopt nog een aantal rechtzaken bij andere rechtbanken over ditzelfde onderwerp. Ik ben erg benieuwd hoe de uitspraken daar zullen zijn. En ook of er nog hoger beroep wordt aangetekend in deze zaak. Ik denk dat we er nog niet het laatste over gehoord hebben…

Hoe kijk jij tegen de vermogensrendementsbelasting aan?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *