Hoe werden selfmade miljonairs financieel onafhankelijk?

In Amerika is een onderzoek geweest onder selfmade miljonairs om te kijken of ze dezelfde dingen doen en laten, of de zelfde eigenschappen bezitten. Ik heb niet kunnen achterhalen van wanneer dat onderzoek was, alleen een pdf, met 7 gemeenschappelijke punten. Ik heb die punten bekeken en wil ze graag met jullie delen. Velen zullen punten herkennen, zeker lezers die zelf sober leven en proberen financieel onafhankelijk te worden

Leef ruim onder je inkomsten
De gemiddelde selfmade miljonair begon met bijna niets en hebben door hard te werken, maar vooral door sober te leven (vaak snel) veel vermogen opgebouwd. Ook investeerden ze het geld dat ze overhielden op een manier die veel rendement opleverde.

Gebruik je tijd, energie en geld zo dat ze rijkdom creëren
Deze miljonairs leefden (en leven) weliswaar zuinig, maar ze gaven wel geld uit in bijvoorbeeld opleidingen waardoor ze daarna meer geld konden verdienen. In Nederland noemen we dat investeren in jezelf.
En opvallend, de gemiddelde miljonair spendeerde per maand 2x zoveel tijd aan het maken van een financiële planning dan de gemiddelde Amerikaan.

Kies voor financiële onafhankelijkheid i.p.v. hoge sociale status
Die mooie dure auto (op afbetaling), dat huis met die tophypotheek, dat zijn dus zaken waar die miljonairs weinig mee hadden, ook niet toen ze nog geen miljonair waren. Over het algemeen rijden die miljonairs in de goedkopere, soms tweedehands, auto’s en wonen ze ook niet in kastelen van huizen. Ze zijn die buren in een gemiddelde woonwijk waarvan je nooit zou raden dat miljonair zijn.

Accepteer geen hulp van je ouders zodra je uit huis bent
De meeste van de ondervraagden hebben nooit steun van hun ouders gekregen. Ze zijn ook bijna allemaal eerste generatie miljonairs. Ze hadden dus ook geen keuze. De gedachte is dat als je geen steun van je ouders krijgt, je beter je best doet om financieel onafhankelijk te worden.
Ik snap de gedachtegang, maar dat hoeft niet altijd op te gaan. Ik kan me wel voorstellen dat het een beter gevoel geeft als je het helemaal op eigen kracht gehaald hebt. Dat werkt met alles zo.

Leer je kinderen om financieel zelfvoorzienend te zijn
Dit is de analogie met: “Give a man a fish and you’ll feed him for a day, teach a man to fish and you’ll feed him fo a lifetime”. Geef je kinderen dus de eigenschappen mee zodat ze zelf ook op eigen kracht financieel onafhankelijk kunnen worden.

Herken kansen in de markt
Zoek de kansen waar geld te verdienen valt en ga ervoor.

Kies het juiste beroep
De meeste selfmade miljonairs in Amerika zijn ondernemers. En blijven dat ook doen als ze financieel onafhankelijk zijn. Slechts 20% van de rijken gaat echt rentenieren.
Dat is een leuke tip, maar zegt het niet meer over eigenschappen die nodig zijn om er uiteindelijk te komen? Het zou betekenen dat je op jonge leeftijd al een plan hebt om financieel onafhankelijk te worden, terwijl ik denk dat het besef bij velen pas later komt.

Wat mij opvalt is dat het aflossen of niet aangaan van schulden helemaal niet genoemd wordt. Terwijl in veel boeken/blogs over financiële onafhankelijkheid dat toch zo ongeveer als stap 1 wordt aangeraden. Zouden schulden geen issue zijn voor deze rijken of zouden ze nooit schulden zijn aangegaan?

Hebben jullie nog andere tips om (snel) financieel onafhankelijk te worden.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *