Huis kopen met digitale handtekening: Zou jij dat doen?

Bij makelaarsbedrijf Makelaarsland is het vanaf nu mogelijk om met een digitale handtekening een koopovereenkomst voor een huis te ondertekenen. Dat las ik in een bericht op nu.nl

Met de identificatiesevice IDIN kan er nu getekend worden voor akkoord. In het artikel staat niet of het om een voorlopig koopcontract gaat of de definitieve, maar het moet eigenlijk wel de eerste zijn. Die teken je namelijk vaak bij de makelaar. De definitieve volgt bij de notaris en de overdracht pas.

IDIN is trouwens een digitale service van een aantal banken, waarbij je wel klant moet zijn om te kunnen tekenen. Je logt namelijk in met je bank inloggegevens. De bank weet dus gelijk dat je van plan bent een huis te kopen. En wellicht wil je wel helemaal niet bij die bank een hypotheek afsluiten.

Ik vraag me wel af hoe dat ondertekenen gaat. Ik kan me nog herinneren dat wij iedere pagina van het voorlopige koopcontract moesten voorzien van een paraaf. Helemaal aan het eind van het contract mochten wij dan ondertekenen met een echte handtekening.

Ik begrijp deze mogelijkheid in de bedrijfsvoering van die makelaarsbedrijf. Hierin doet de klant heel veel zelf, zoals bijvoorbeeld de bezichtingen, en nu hoeft de koper niet meer naar het kantoor te komen. Dat scheelt tijd voor het berijf en dus geld. En het kan sneller omdat je geen afspraak hoeft te maken op het moment dat makelaar en koper allebei kunnen.

Maar toen wij ons huis kochten gaf de verkopende makelijk nog best wel wat tips, wees op ons zaken (die zelf niet allemaal opgemerkt hadden) en kon antwoord geven op onze vragen. Verder zagen we, ook al hadden we al twee eerdere versies gehad, en hadden we die versie ook al gelezen, ter plekke toch nog wat foutjes in het contract staan. Die werden gelijk aangepast, opnieuw uitgeprint en we konden nog een keer controleren en alsnog ondertekenen.

Het zetten van een paragraaf op elke pagina heeft volgens mij ook nog een juridische kant, je geeft ermee aan dat je elke pagina minstens gezien hebt en eigenlijk dat je het gelezen hebt. Dat heb je (waarschijnlijk) niet als je alleen 1x digitaal tekent.

Ik vraag me daarom serieus af of ik dit wel een goed ontwikkeling vind. Zelf zouden wij er denk ik niet voor kiezen om van een dergelijke service gebruik te maken. Zouden jullie dat doen?

Nabrander: Op de website van Makelaarsland kon ik niks vinden over dit onderwerp..

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *