De fiscus: hypocriet of niet?

Deze week kwam de fiscus op twee totaal verschillende manieren in het nieuws. Eerst ging het over de geheime afspraken die die dienst maakt met mulitnationals om winsten belastingvrij door Nederland weg te sluizen, en gisteren met de klopjacht op mensen die hun vermogen bij een Zwitserse bank gestald hebben en dat niet hebben doorgegeven.

Laat ik beginnen met voorop te stellen dat ik tegen belasting ontduiking ben. Als je in een land woont, of een bedrijf hebt, dien je je daar aan de regels te houden. Aan alle regels, dus ook aan de belastingregels.
Maar dat de Nederlandse belastingdienst met zogenaamde rulings multinationals actief helpt om belasting in andere landen te ontwijken, en daar ook niet mee gestopt is na afspraken binnen Europa daarover, vind ik kwalijk. En zal ook de reputatie van Nederland uiteindelijk ook geen goed doen.
 Op dat gebied is de fiscus toch al lekker bezig, met invallen bij Credit Suisse die gedaan zijn zonder de Zwitserse autoriteiten daarvan op de hoogte te brengen.
In dit geval gaat het, het om het achterhalen van Nederlanders die (een deel van) hun vermogen bij die bank hebben gestald en dat niet aan onze belastingdienst hebben opgegeven.
Ik vind het opmerkelijk dat je als belastingdienst, of eigenlijk als land met uitgestreken gezicht multinationals helpt met het ontwijken van belastingen in andere landen, maar alles in het werk stelt als privépersonen via andere landen hetzelfde proberen. Dat vind ik op zijn minst een dubbele moraal, maar je zou het ook hypocriet kunnen noemen….
Overigens even voor de duidelijkheid: Wij hebben geen vermogen gestald in Zwitserland 😉

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *