Waarom durven Nederlanders nauwelijks te beleggen?

De afgelopen dagen was op verschillende plekken (bijvoorbeeld hier) te lezen dat een zeer groot deel van de Nederlanders, ondanks de nauwelijks nog bestaande spaarrente, niet belegt.

Uit onderzoek van de
Universiteit Tilburg, tegenwoordig heel hip Tilburg University genaamd, blijkt dat slechts 23% van de Nederlanders belegt.

In de artikelen die rondgaan zie je een aantal redenen als rode draad hiervoor:

  • Angst voor risico’s,
  • Argwaan richting financieel adviseurs
  • Ook worden hoge kosten vaak als reden gegeven

Argwaan richting financieel adviseurs is denk ik een heel gezonde instelling, dat heeft het verleden helaas bewezen en er zitten zeker ook risico’s aan beleggen. De kunst is om die risico’s goed te spreiden. En hoge kosten, dat ligt er maar net aan waar je belegt. Bij de grootbanken zijn de kosten vaak inderdaad relatief hoog, zeker als je met kleine bedragen wilt beleggen. Maar er zijn ook brokers zoals bijvoorbeeld DeGiro en Binckbank die veel lagere kosten hanteren.

Hoe beleggen wij?
Als je gaat beleggen is het goed na te denken over een aantal zaken. Waarvoor beleg je? Is het met geld dat je lange tijd kunt missen? Voor welke tijdsperiode wil je beleggen? En hoe wil je beleggen?

Je ziet steeds meer mensen die voornamelijk beleggen in indexfondsen. Mr. FOB is daar een mooi voorbeeld van. Op zijn blog heeft hij heel goed uitgelegd hoe dat werkt.

Ook zijn er veel mensen, vooral veel in Amerika, die doen aan dividend(groei)-beleggen. Deze mensen kiezen aandelen die naast dat ze in beurswaarde stijgen, ook al een hele lange periode jaarlijks hun dividenduitkering verhogen. Kijk eens op deze en deze sites voor meer informatie daarover. Een voorbeeld zijn de Dividend Aristocrats, bedrijven die al 25 jaar op rij hun dividend verhoogd hebben. Kijk ook eens op de site van divnomics, zij is een Nederlandse dividendbelegger.

Wij beleggen ook grotendeels volgens de dividendgroei filosofie. Al kiezen we niet altijd bedrijven die al een geschiedenis van 25 jaar of langer hebben. Een bedrijf als Unilever heeft haar dividend pas 10 jaar op tij verhoogd, maar wij hebben Unilever wel substantieel in onze portefeuille zitten.
Daarnaast hebben we ook wat geld belegd in een tweetal fondsen.

Wat heeft het ons tot nu toe opgeleverd?
Wij beleggen nu een kleine anderhalf jaar. De eerste aandelen kochten we in februari 2016. We hebben sinds kort een portefeuille van net boven de €10.000 aan waarde, die we met €9.600 aan aankopen hebben gefinancierd, maar die is geleidelijk opgebouwd. Op deze portefeuille hebben we tot nu toe zo’n €300 aan dividend ontvangen en dat dividend hebben, op de paar laatste euro’s na, helemaal geherinvesteerd.
Dat betekent dat we eigenlijk maar €9.300 aan eigen geld hebben geïnvesteerd en dus €700 “winst” hebben gemaakt.
Die winst heb ik bewust tussen aanhalingstekens gezet. Want zolang je de aandelen niet verkoopt, is dit allemaal fictieve winst. Dat dat kan fluctueren hebben we deze week nog gemerkt, waarin op maandag we een koerswinst van 100 euro hadden, die de dag erna net zo makkelijk weer verdween omdat de dollar een flinke klap kreeg. Daar moet je wel tegen kunnen natuurlijk.

Vergelijking met sparen
Op basis van onze huidige portefeuille verwachten we dit jaar zo’n €400 aan dividend binnen te krijgen. Stel dat dit zo is, dan is dat 4% van de waarde van de portefeuille. Om een zelfde bedrag aan rente te ontvangen bij onze huisbank (0,15%), zouden we ruim €265.000 aan spaargeld moeten hebben.

Durven jullie te beleggen en hoe zijn jullie ervaringen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *