24% hogere inkomsten

In tegenstelling tot veel collega-bloggers die beleggen voor hun financiële onafhankelijkheid, beleggen wij (nog) niet in indextrackers, maar vooral in dividendgroeiaandelen. Bijna een jaar geleden schreef ik daar al wel eens wat over.

Wij proberen dus van zoveel mogelijk bedrijven, die minimaal jaarlijks hun dividend verhogen aandelen te kopen. En zolang die (jaarlijkse) stijging hoger is dan de inflatie neemt de koopkracht van onze dividendinkomsten steeds meer toe, zonder dat we daar extra aandelen voor hoeven te kopen.

Eén van de bedrijven waar we aandelen van hebben, Texas Instruments, verhoogde deze week zijn dividend met maar liefst 24%. Dat is zeker meer dan de inflatie :). Sowieso is dit een heerlijk aandeel in onze portefeuille. We kochten deze aandelen in januari voor zo’n $74 per stuk en gisteren lag de koers boven de $88. Het is alleen jammer dat de dollar in de tussentijd zoveel minder waard is geworden.

Voor wie Texas Instruments niet kent, in mijn jeugd waren ze vooral bekend vanwege hun grafische rekenmachines, maar intussen is dit gewoon een echt Techbedrijf.

Beleggen jullie en zo ja, wat is jullie beleggingsstrategie?

14 antwoorden op “24% hogere inkomsten”

 1. Ik beleg in indexfondsen met wereldwijde spreiding en heel lage kosten. Nadeel van dividendbeleggen vind ik beperktere spreiding en dividendbelasting. Indien een bedrijf zijn winst niet als divividend uitkeert maar investeert zie je het op termijn meestal als koerswinst terug welke onbelastb is.

  1. Dat laatste klopt enkel voor buitenlandse dividendbelasting; Nederlandse dividendbelasting is een voorheffing en kan via de IB teruggevraagd worden, zelfs als je onder de VRH-grens zit of helemaal geen inkomsten hebt,

  2. Als toevoeging, buitenlandse dividendbelasting kun je trouwens ook opvoeren in je IB. Ook als je (nog) geen VRH betaald. Zodra je wel over deze grens zou komen, kun je deze dan TWK alsnog aftrekken voor een x aantal jaar.

  3. Ik ben wel fan van dit blog alswel van financieelonafhankelijkblog en vind het jammer dat de discussie gestopt is. Beide bloggers hebben een andere filosofie en had graag nog wat meer argumenten voor en tegen gezien van beide bloggers waarom indexfonds beleggen beter is dan dividendbeleggen of andersom 🙂

 2. Ik heb overwogen om te kiezen voor bedrijven die dividend uitkeren. Maar in gesprekken werd mij de vraag gesteld waarom ik dacht dat deze bedrijven ervoor kiezen hun winst uit te keren in dividend. Is dat omdat ze geen investeringen kunnen of durven maken?

  Ik vond dat wel een goede vraag. Een bedrijf dat aan de weg timmert, investeert in zichzelf.

  Om die reden spreid ik nu. Het beetje dividend dat ik ontvang gaat hopelijk mijn aankoopkosten dekken. Maar ik vind de koersen belangrijker.

 3. Ik beleg in een index fund dat meer conservatief belegd wordt naar mate dat ik ouder word. Alle rente en dividend word herinvested.
  Ik hoop dat de USD zich enigsinds hersteld wanneer ik met pensioen wil… al mijn investments zijn in USD.

 4. Ik beleg in breed gespreide indexfondsen. Soms kijk ik naar dividendbeleggen en vraag ik me af of dit wat voor mij is. Meestal kom ik tot de conclusie dat dat niet zo is, in verband met de lage spreiding en de dividenbelasting.

 5. Ik beleg in dividendaandelen. Mede ook omdat ik het leuk vind om de jaarrekening van een bedrijf door te spitten. Goede bedrijven selecteren, afwachten totdat de prijs aantrekkelijk is en dan in principe kopen en nooit meer verkopen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.