Dividend op post-it’s

Gisteren schreef ik hoe en waarom wij begin deze week afscheid namen van onze beleggingen in Pepsico. Dat bracht met zich mee dat we opeens op en klein heuveltje cash zaten dat zat te wachten om snel weer aan het werk gezet te mogen worden. En wie zijn wij dan om ze dat te verbieden?

We hebben dit geld uiteindelijk verdeeld over aandelen in nieuwe bedrijven die we beide nog niet in onze huidige portefeuille hadden. Wel was één van de twee een oude bekende, die hadden we namelijk vorig jaar nog wel in onze beleggingsportefeuille. Vandaag schrijf ik over één van deze twee bedrijven.

Het bedrijf

Wie kent niet de “geeltjes” zoals ze bij ons op kantoor genoemd worden, oftewel de post-it’s en plakband. Maar 3M maakt en verkoopt veel meer dan kantoorartikelen. Denk aan oog- en gehoorbescherming, mondkapjes met filters bijvoorbeeld. Ook levert het spullen voor de auto-industrie. Een mega bedrijf dat bijna letterlijk van alle markten thuis is.

3M (MMM) is ook een zogenaamde Dividend Aristocrat, een bedrijf dat meer dan 25 jaar op rij zijn dividenduitkering verhoogd heeft. In totaal heeft 3M al 61 jaar op rij zijn dividend verhoogd. Dan mag je je zelfs een Dividend King noemen volgens sommigen.

3M is ook één van de bedrijven die ik begin dit jaar als kernpositie van onze toekomstige beleggingsportefeuille heb gebombardeerd . Echter was het aandeel in mijn optiek lange tijd veel te duur in verhouding tot de verdiensten. Dat leverde ook een lager dividendrendement op dan waar wij normaal gesproken naar streven als we een aandeel kopen. Overigens heeft nog niet zo lang geleden Kaskoe een hele goede en uitgebreide analyse van het aandeel 3M geschreven.

Echter, de afgelopen periode heeft de koers van het aandeel een flinke correctie ondergaan en is is het dividendrendement bij de huidige koers ruim boven de door ons gestelde ondergrens van 3%. Daarmee kwam dit aandeel bij ons ineen in beeld.

De aankoop

We kochten in drie delen in totaal 8 aandelen 3M voor een totale prijs van €1.230. Per aandeel betaalden we gemiddeld $171,70. Hiermee hebben we net iets minder dan tweedederde van het geld dat we door de verkoop van Pepsico geïnvesteerd in 3M en nog 300 euro nieuw geld.

Dividend

3M betaalt per kwartaal $1,44 per aandeel uit als dividend. Dat is op de aankoopprijs een dividendrendement van 3,33%. Op jaarbasis levert deze aankoop ons daarom bruto ruim $46,08 aan dividendinkomen op. Netto is dat €35,00. Met deze aankopen hebben we ruim 90% van het verloren dividend van Pepsico weer aangevuld.

Gaan we nog meer 3M-aandelen kopen?

Warren Buffett zei al: “Be fearful when others are greedy and greedy when others are fearful”.

Bij deze koers zullen we zeker overwegen meer aandelen in te slaan. Een koers van onder de $185 is voor ons, bij de huidige dividenduitkering en verwachte bedrijfswinst, dan de maximumkoers waarop we zullen kopen. Wel is 3M een relatief duur aandeel vergeleken met de andere posities die we hebben. Dus met de kleine hoeveelheden geld die we per maand beschikbaar hebben voor beleggen zullen we niet snel heel veel aandelen 3M aankopen.

 

Hebben jullie 3M in je beleggingsportefeuille zitten?

Eén antwoord op “Dividend op post-it’s”

  1. Toevallig ook recent een positie geopend in 3M met 4 aandelen. Staat zeker op mijn lijst om nog verder uit te breiden.

    Behalve de fundamentals vind ik ook de bedrijfscultuur machtig interessant.

    Leuk om mede-aandeelhouder te zijn!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.