8 rijksten hebben net zo veel als armste helft

Een nieuwe studie van Oxfam-Novib heeft laten zien dat de 8 rijkste mensen van de wereld meer vermogen hebben dan de armste helft van de gehele wereldbevolking. Deze 8 mensen hebben samen een geschat vermogen van $426 miljard. Gedeeld door 8 is dat $53,25 miljard per persoon.

Als ik ervan uit ga dat de armste helft van de wereldbevolking net zo veel vermogen bezit, en als ik van een wereldbevolking van 7 miljard mensen uitga, dan is het gemiddelde vermogen van de armste helft van de wereldbevolking maar $121,71. En een heel groot gedeelte van deze groep zit daar dus nog heel ver onder.

Ik word daar wel een beetje stil van. Dat vermogen maken wij in 2 weken op aan de dagelijkse boodschappen om het maar eens ergens mee te vergelijken.

Aan de andere kant kan ik het ook een klein beetje in perspectief plaatsen. In januari 2016 hadden wij ook slechts een vermogen van €700, en de periode ervoor zaten we denk ik zelfs op een negatief vermogen, ook al heb ik dat toen nooit uitgerekend. En toen hadden wij het, ondanks dat we niet uitbundig konden leven, echt niet slecht en waren in staat om binnen een jaar ons vermogen toe te laten nemen met ruim €25.000. Dat zal voor het gros van de armste helft van de wereldbevolking niet tot de mogelijkheden behoren.
Een getal alleen zegt dus niet alles, maar deze enorme scheefgroei vind ik wel zorgelijk. En blijkbaar groeien de verschillen ook nog steeds.

Wat vinden jullie van deze scheve verdeling van rijkdom?

8 antwoorden op “8 rijksten hebben net zo veel als armste helft”

  1. Als je erbij na gaat denken is het wel triest, aan de andere kant; een vermogen is ook maar een getal. Wat zijn je omstandigheden? Wat heb je nodig om te leven? Wat doe je met je geld? Ik heb genoeg vrienden en vriendinnen die nog minder dan die $121 aan 'vermogen' hebben, maar dat komt dan omdat ze maandelijks hun salaris er doorheen jassen. Dus als het gaat om puur vermogen (en niet bijvoorbeeld inkomen), dan kan ik met hen bijvoorbeeld weer geen medelijden hebben.

  2. Wij zijn met ons negatieve vermogen armer dan bijna elke Afrikaan! Op dit niveau is het belangrijker wat je inkomen is, oftewel, hoe snel kan je deze schuld aflossen. Bedenk ook dat de staatsschuld van Nederland vele malen groter is dan die van Griekenland, maar in Griekenland is het een probleem omdat hun BNP veel lager ligt.

  3. Toen wij van de zomer in Sri Lanka waren, hadden we dit gesprek ook eens. De meeste mensen zijn daar veel armer dan wij, maar het daar ook wel makkelijker om met minder geld te leven. Tegelijkertijd vroegen we ons wel af wie wij waren om dat zo maar te constateren, aangezien we met onze dikke portemonnee wel aan de andere kant van de wereld zaten… Het is zo ingewikkeld om te vergelijken he.
    Ik vind overigens wel dat iedereen die meer dan € 1 miljard bezit afstand zou moeten doen van de rest. Als die mensen allemaal 10% van hun bezittingen in zouden leveren, is er wereldwijd niemand meer echt arm volgens mij. Maar goed, wie gaat dat verdelen dan… Dat is dan ook weer ingewikkeld.

  4. Lekker ongenuanceerd van Oxfam Novib. Wat ze even vergeten te vermelden is dat 5 van deze 8 personen onderdeel maken van het initiatief dat "the giving pledge" heet. Dat betekent dus dat ze 99% van het vermogen uiteindelijk weggeven aan goede doelen. Deze 5 personen geven dus in totaal 250 miljard dollar weg. Hoeveel doneert de directeur van Oxfam Novib?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.