Aflosfonds aan het werk gezet

Een aantal weken terug schreven we over onze plannen over het aflosfonds. De gedachte daarachter is dat we onze hypotheek verhoogd hebben met een nieuw leningdeel tegen een veel lagere rente dan die we betalen op onze bestaande hypotheekdelen. Vanuit dat fonds lossen we nu de komende jaren maximaal af zodat we in totaal lagere lasten hebben. Je kunt er hier en hier meer over lezen.

Aflossingen

Begin deze maand, toen alle hypotheekbetalingen weer gedaan waren, hebben we ons aflosfonds voor het eerst aan het werk gezet; we gaven opdracht tot het aflossen ruim €4.800 op ons duurste leningdeel. Daarmee hebben we exact 10% van de originele lening afgelost in dit jaar. Dat is ook het bedrag dat we boetevrij extra mogen aflossen.

Daarnaast deden we nog een kleinere aflossing van ruim €70 op ons tweede annuïtaire hypotheekdeel. Dit bedrag is het verschil tussen onze oude vaste hypotheeklasten, de extra aflossingen die we vorige maand deden en de besparingen in maandlasten die die aflossingen opleverden enerzijds en de nieuwe hypotheeklasten anderzijds.  Het bedrag dat we maandelijks aan de hypotheek besteden verandert hierdoor dus niet, alleen het deel verplichte betalingen is door het aflosfonds groter geworden. Deze €70 wordt dus ook niet uit het aflosfonds betaald, maar uit het budget dat we maandelijks voor de hypotheek gereserveerd hebben.

Daling maandlasten

De maandlasten op ons duurste hypotheekdeel dalen door deze grote aflossing met €25,15, waarvan zo’n 15 euro aan rentelasten. Op het tweede deel dalen de lasten met slechts 46 cent. In totaal is dit dus €25,61. Dit bedrag zullen we volgende maand toevoegen aan de extra aflossing op het tweede hypotheekdeel.

2 antwoorden op “Aflosfonds aan het werk gezet”

  1. Ik heb beide artikelen gelezen maar het is me nog niet helemaal duidelijk.
    Kon je op het tweede ann.hypotheekdeel niet meer aflossen dan 70 Euro? En waarom dan wel/niet?

    1. Jawel dat kan zeker wel. Maar door de extra hypotheek (het aflosfonds) zijn onze vaste maandlasten omhoog gegaan met €190. Voor die tijd losten we €260 extra af. Het verschil daartussen is €70. Door dit zo te doen blijven de totale maandlasten (dus vaste lasten + extra aflossingen) even hoog. Alleen is het bestanddeel vaste lasten is hoger dan voorheen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.