Basisinkomen in de Tweede Kamer

Gisteren las ik dat het initiatief voor een basisinkomen 2018 voldoende handtekeningen bij elkaar heeft gekregen om het onderwerp op de agenda te krijgen. Ik heb er niet veel hoop op dat een dergelijk concept met onze calvinistische inborst een kans krijgt in ons land, maar ik vind het concept best charmant.

Bij een basisinkomen krijgt iedere volwassene een vast bedrag per maand (€1.000 wordt vaak genoemd) zonder tegenprestatie. Verder vervallen alle toeslagen en aftrekposten, behalve een bijdrage voor kinderen onder de 18. Daarnaast is iedereen ook voor basiszorg verzekerd.
Daar bovenop mag iedereen werken, waarbij nog een eerste deel onbelast is. Maar dat is niet verplicht. Boven dat bedrag wordt er een vlaktaks geheven, waarvan het percentage volgens de initiatiefnemers nooit boven de 50% mag liggen. Je moet namelijk altijd minimaal de helft van je verdiende geld zelf houden.

Ik schreef al dat ik het best een charmant idee vind:

 • Minder rondpompen van geld (ruim 40% van de Nederlanders maakt nu gebruik van een inkomensondersteunende regeling)
 • Meer mogelijkheden tot financiële onafhankelijkheid. Een stel met een afbetaald huis en een dubbel basisinkomen zou moeten kunnen rondkomen)
 • Meer mogelijkheden tot een socialere samenleving. Met een basisinkomen krijg je meer financiële ruimte om een deel van de week aan vrijwilligerswerk te doen of aan mantelzorg te besteden
 • Het is gemakkelijker voor mensen die nu geen betaald werk hebben om in deeltijd wat bij te verdienen. Nu worden ze dan gekort op hun uitkering
Ik kan nog wel even doorgaan, maar dit zijn voor mij toch wel de hoofdpunten.
Ook een leuk feitje, in Zwitserland is binnenkort een referendum (kijk vooral het filmpje ook even) over het basinkomen. Daar zou de hoogte zelfs €2.000 per maand zijn. De overheid heeft daar berekend dat hen dat 25 miljard euro gaat kosten. Een hoog bedrag, maar men ging eerst uit van 150 miljard. Dus dan valt dat wel weer mee.
In Finland wordt er sinds dit jaar al geëxperimenteerd met het basisinkomen. Lees er hier meer over. Voor meer informatie over het initiatief basisinkomen 2018 zie deze website.

Hoe staan jullie tegen het idee van een basisinkomen?

7 antwoorden op “Basisinkomen in de Tweede Kamer”

  1. Ik ben benieuwd waarom je er nu niet blij mee bent. In principe kun je nu toch gewoon net zo blijven leven als nu met alleen een extra inkomen erbij.

 1. Ik ben voor. In de toekomst verdwijnen steeds meer banen vanwege automatisering en bezuinigingen. Dat is nu ook al het geval. Een tijd geleden heb ik een Vlaams tv programma gezien over dit onderwerp. Ze hadden alles door gerekend en kwamen tot de conclusie dat het uit kan door het minder rondpompen van geld, minder sociale premies en wegsaneren van veel banen bij sociale diensten, UWV en belastingdienst. Ik verwacht dat het nog wat vroeg is, maar er is grote kans dat over een paar jaar de regering er meer aan toe is.

 2. Ik vind het een mooi idee, zeker dat oeverloze rondpompen van geld momenteel is echt zonde.

  Vooral de 50% maximale belasting is een mooi streven, ik heb het principieel altijd vreemd gevonden dat je méér dan de helft van je extra verdiende euro af moet staan.

 3. Ik ben het helemaal met je eens dat het een charmant, en zelfs goed, idee is om juist die redenen die jij aandraagt. Ik ben wel benieuwd naar een doorrekening van dit plan. Ik denk echt dat het meer voordelen dan nadelen oplevert.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.