Beleggingskosten verlaagd

Een tijdje terug alweer kreeg ik bericht van onze huisbank dat de tarieven van het beleggingsprofiel dat wij gebruiken gaan verlagen. Nu beleggen we niet veel bij deze bank, het meeste doen we via DeGiro, maar toch is die verlaging van de kosten wel interessant. Hieronder zet ik ze op een rijtje en ook wat voor voordelen dat voor ons op de lange termijn kan hebben.

Servicekosten

De servicekosten bedragen op dit moment 0,18% en die worden 0,20%. Dat lijkt dus niet op een verlaging maar een verhoging. Echter verdwijnt het minimumtarief van €15 per jaar zodat voor het beetje geld dat wij nu via onze huisbank beleggen toch lager.

De nieuwe tarieven worden pas hoger vanaf een belegd vermogen van €7.500. Dat hebben we nog lang niet bij onze huisbank. Voor nu zullen onze kosten juist flink naar beneden gaan van €15 per jaar naar €3,50 per jaar.

Transactiekosten

De transactiekosten gaan ook naar beneden:

  • Nederlandse aandelen: van €6,50 +0,1% (en minimaal €10) naar €5 +0,05%
  • Buitenlandse aandelen van €9,50 +0,15% (en minimaal €15) naar €10 + 0,1%
  • Beleggingsfonden van 0,2% (en minimaal €1) naar 0 transactiekosten
  • ETF’s van €6,50 + 0,1% (en minimaal €10) naar €5 +0,05%
Handelen goedkoper

Vooral als je regelmatig handelt wordt het beleggen via onze huisbank goedkoper. Als je €10.000 belegt en daar verder niets mee doet wordt het iets duurder. Het actief beleggen wordt dus bevorderd ten opzichte van het passief beleggen.

Spreiding

Wij hebben op dit moment veruit het grootste gedeelte (ruim 80%) belegd via DeGiro. De transactiekosten en ook de jaarlijkse kosten voor het beleggen op de beurzen waar wij aandelen hebben zijn gewoonweg veel goedkoper dan bij onze huisbank.

Echter, wij hebben ook een doelportefeuille opgesteld. Het idee dat we hadden is dat wanneer we voor een aantal beleggingen het investeringsdoel bereikt zouden hebben was het plan om ze dan over te hevelen naar onze huisbank om ze daar lekker dividenden te incasseren. Puur vanwege het spreiden van het vermogen over verschillende brokers. Waarschijnlijk gaan we dat nog steeds wel doen, maar gaat het iets meer kosten dan eerder gepland. Of we moeten een andere backup broker vinden om de spreiding te realiseren.

 

Spreiden jullie je beleggingen over meerdere brokers?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.