Beleggingsupdate oktober

De maand komt alweer langzaam ten einde en op het beleggingsvlak zal er voor ons niets meer gebeuren.
Deze maand hebben we onze porteeuille weer een klein beetje uitgebreid, met €450 om precies te zijn.
Vijfitg euro werd in één van onze beleggingsfondsen geïnvesteerd en van de overige €400 kochten we aandelen Unilever. Dat is één van de weinige Nederlandse bedrijven, en ook Europese bedrijven trouwens, die elk kwartaal dividend uitkeert en ook jaar op jaar, in ieder geval sinds 2006, het dividend verhoogt. Waar Unilever in 2006 nog 20 cent per kwartaal betaalde is dit nu 32 cent. Dat is een stijging van ruim 50% in 10 jaar, of 4,4% per jaar als je verhoging-op-verhoging meerekent.

Ook deze aankoop zal weer geen gouden bergen aan dividend per jaar opleveren, maar het helpt weer een klein beetje. Op jaarbasis zal deze aankoop €12 opleveren. Maar als Unilever doorgaat met het jaarlijks verhogen van het dividend zal dit steeds verder toenemen.

Op 12 maanden gebaseerd is ons dividendinkomen nu ongeveer €230. Dat is een mooi begin…

Verder ontvingen we deze maand van twee bedrijven dividend. In totaal was dit €8,66. Hiermee komen de dividendinkomsten van 2016 op €54,58 uit. In november en december verwachten we dit bedrag nog te verdubbelen.

Hoe verloopt het met jullie investeringen?

6 antwoorden op “Beleggingsupdate oktober”

 1. Waar lopen jouw beleggingen?

  Ik heb net, toen ik de kop van jouw blog zag, weer even ingelogd. Wij beleggen in beleggingsfondsen van de ASN. Het stond nu op 212 euro minder dan de vorige keer dat ik inlogde. Het jaarrendement is 0,83%, dus dat houdt niet over. Ach ja. Vorig jaar hadden we 6% winst, en het jaar daarvoor iets van 8% zelfs. Het blijft beleggen he. Je weet het nooit. Zolang we het niet verzilveren is het ook niet heel erg.

  Dit dividendbeleggen vind ik wel heel interessant. Ik ga er de komende weken echt eens in duiken.

  1. De beleggingsfondsen lopen bij onze huisbrand, abn. De aandelen beleggen we bij DEGIRO. Dat heeft vooral te maken met de transactiekosten. Die zijn een factor 5 lager voor Nederlandse aandelen en een factor 20 lager voor Amerikaanse aandelen…
   Omdat we per keer een paar honderd euro beleggen zouden de transactiekosten anders veel te hoog worden… nu is dat goed te overzien…

   Als je trouwens ook daar zou willen beleggen, heb ik een link waarmee je de eerste 20 euro transactiekosten terugkrijgt. En ik ook…. ik zal die vanavond eens op de beleggingspagina plaatsten….

 2. Ben je al uit de aan- en verkoopkosten gekomen van de beleggingen? Goed dat je hebt uitgezocht of inde crisisjaren er ook werd uitgekeerd, ik heb het ooit eens uitgerekend met mijn aandelen maar het rendement was mager,

  1. Gemiddeld genomen wel, maar daar beleg ik wel pas heel kort voor. Als je per bedrijf kijkt is er nu eigenlijk maar één waarbij ik echt op koerswinst staat, los van de dividenden.
   Maar op zich is dat niet heel erg, aangezien het de bedoeling is om de aandelen heel lang te houden….

 3. In 2006 kostte één aandeel Unilever ongeveer de helft van wat het nu kost. Dus eigenlijk heb je nu per ingelegde euro minder dividend dan toen.

  Je huidige dividendrendement lijkt ongeveer 3% te zijn (12 euro op 400 ingelegde euro's). Dat was dan in 2006 ongeveer 4%…

  1. Dat geloof ik meteen. De crisis zal zeker invloed hebben gehad op het uitgekeerde dividend. Blijft dat een heleboel bedrijven hun dividend moesten minderen of helemaal moesten stoppen ermee en dat Unilever het wel kon laten stijgen.
   Daarnaast was de inflatie in 2006 ook 1% hoger dan nu trouwens, dus netto is het nagenoeg gelijk gebleven….

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.