Beleggingsupdate: periodiek beleggen

Na de verkoop van mijn aandelen Shell in maart, was het even stil bij ons op het belegginsfront. Dat had er mee te maken dat we de focus even helemaal op het aflossen van de restschuld hadden.

Intussen heb ik de mogelijkheden rondom het beleggen wat beter bekeken. Bij onze bank is het mogelijk om periodiek te beleggen. Dat kan dan wel alleen in beleggingsfondsen en niet individuele producten.

Wat zijn dan de voordelen van periodiek beleggen?

 • Je betaalt geen aankoopkosten, in tegenstelling tot eenmalige aankopen
 • Je kunt zelf de periode aangeven, per maand, 2 maanden, kwartaal of halfjaar
 • Je kunt stoppen wanneer je wilt, en ook eenvoudig in meerdere fondsen
 • Minimumbedrag is slechts €50 per maand.
Verder zitten er wel beheerkosten aan de het fonds en bij verkoop worden wel kosten gerekend.

Wij hebben gekozen voor een fonds dat past bij het risicoprofiel dat bij ons past. Dat betekent dat we hebben gekozen voor een mixfonds met aandelen, obligaties, vastgoed en liquiditeiten.
Als dit goed bevalt kunnen we kijken naar andere fondsen om de risico’s meer te spreiden of het maandelijkse bedrag wat te verhogen..

Beleggen jullie en hoe doen jullie dat dan?

5 antwoorden op “Beleggingsupdate: periodiek beleggen”

 1. Beleggen is voor mij nog ver van mijn bed, wij moeten eerst maar eens extra aflossen of succes met verkoop huis. Dan wil ik me verder verdiepen in beleggen. Zo weet ik niet hoeveel geld je moet investeren en op welk punt je het terug kan halen en wanneer je winst er is na aftrek kosten. Heb je een voorbeeld van wat je er instopt en hoe lang het duurt voor je het met plus bedrag terug kan krijgen??

  1. Snap ik dat je nog even niet belegt. Ik heb nog weinig ervaring dus veel rekenvoorbeelden heb ik ook niet.
   In het begin van het jaar had ik aandelen Shell gekocht toen het heel laag stond en had ik binnen een maand een rendement van 12,5%. Maar dat is meer geluk dan wijsheid. Sindsdien is het aandeel niet meer gestegen…

 2. Open gewoon een account bij de giro.
  Kost per aandelen transactie maar iets meer dan €2,-

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.