Bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde: fluitje van een cent

Een tijdje terug schreef ik al dat de WOZ-waarde van ons huis flink gestegen was. Niet alleen in verhouding tot de waarde van vorig jaar, maar ook ten opzichte van al onze buren.

Ik zinspeelde erop dat ik mogelijk bezwaar zou gaan maken. Intussen heb ik dat ook gedaan.

Dat bleek bij onze gemeente echt een fluitje van een cent. Niets geen formulieren downloaden (wat overigens ook nog steeds kan), maar een volledig online proces. Uiteindelijk kostte het ons 10 minuten tijd om bezwaar te maken. Daar heb je echt geen hulpbureautje voor nodig…

Het was een kwestie van inloggen met DigiD bij de belastingenbalie van onze gemeente, de juiste belastingaanslag opzoeken en gaan met die banaan.

We kruisten twee vakjes aan met de redenen waarom we bezwaar maken, (te grote stijging en te hoge WOZ-waarde t.o.v. vergelijkbare huizen), vulden een uitgebreide verklaring in waarom we dat vonden en we uploadden (is dit in de verleden tijd met dubbel “d”?) een excelbestand waarin ik een overzicht van de WOZ-waarden van alle woningen uit ons huizenblok had gemaakt.  Deze informatie had ik verzameld via het WOZ-waardeloket.

Daarmee konden we naar mijn mening goed aantonen dat de stijging veel sterker was dan bij alle andere huizen. Nu is het afwachten of de ambtenaren van onze gemeente diezelfde mening zijn toegedaan.

Overigens voor de financiën hebben we geen bezwaar gemaakt. Het scheelt ons dit jaar maximaal 20 euro als ons bezwaar wordt gehonoreerd. Alleen zal de stijging ook volgend jaar en waarschijnlijk ook het jaar daarna nog wel doorzetten en is deze WOZ-waarde ook weer als uitgangspunt genomen. Dat zal dus betekenen dat we nog een paar jaar 20 euro meer kwijt zijn als ons bezwaar niet wordt gehonoreerd.

Hoe viel de stijging van jullie WOZ-waarde uit? En heb je er bezwaar tegen gemaakt?

7 antwoorden op “Bezwaar gemaakt tegen de WOZ-waarde: fluitje van een cent”

 1. Bezwaar gemaakt. Je kan gewoon merken dat ze bij ons ieder jaar nergens naar kijken en er gewoon een percentage bij op kwakken.

  Mijn buurman met identiek huis heeft een WOZ van 165k en die van ons was nu 179k. Hij heeft nota bene het hoekhuis. Die van de buurvrouw is zelf 164k verwacht ik. Huis in de buurt met andere gevelbekleding stond nu te koop voor 175k en had zelfs een WOZ van maar 134k (had schijnbaar bezwaar gemaakt in 2016). Die WOZ is mijn inziens een “we doen maar wat” aangelegenheid.

  Wat moet/kun je nou nog doen als ze je bezwaar afwijzen?

  1. Wij hebben ook die weg bewandeld. Eerst schriftelijk bezwaar afgewezen. Daarna persoonlijk gesprek met ambtenaar:: bezwaar weer afgewezen. Daarna konden we nog via de rechter verder. Dat hebben we niet meer gedaan. Het jaar erna werd onze WOZ waarde aangepast aan dat van onze buren!

 2. de woz waarde viel lager uit dan vergelijkbare woningen.. en dat terwijl die woningen niet eens echt vergelijkbaar zijn want wij hebben een extra verdieping onder het huis (kelder/souterain) . dus totaal geen bezwaar tegen een stijging van slechts 6 %. prima! en een hypotheek met nhg dus ook daar valt geen voordeel te halen met een hogere woz waarde

  1. Hoevelaken, gemeente Nijkerk.
   Ons huis 18 % omhoog! Identieke huizen in de straat. Woz waardes variëren van 295. 000 tot 345. 000!!
   50. 000 verschil tussen dezelfde soort huizen Het grootste verschil tussen ons huis en de buren. Ik ga weer bezwaar maken, zal wel weer worden afgewezen. De gemeente gaat ervan uit dat je toch niet naar de rechter stapt.

 3. Ook met 25.000 omhoog gegaan contact gehad met gemeente nu maar afwachten binnen 5 werkdagen zeggen ze

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.