Boete voor het leeg laten staan van (je) woning

Amsterdam heeft als eerste aan een huiseigenaar een boete gegeven omdat hij (of zij) het huis leeg laat staan.
De eigenaar kreeg deze boete omdat hij de woning niet leeg had gemeld bij de gemeente en het huis dus blijkbaar niet bewoond was. De boete bedroeg €5.000 met nog een dwangsom van €10.000.

Amsterdam voert dit beleid om te voorkomen dat wijken met veel lege huizen komen te staan omdat investeerders de moeite van het verhuren van een woning niet willen nemen en alleen gokken op de waardestijging van de woning. Dit beleid is mogelijk gemaakt doordat een nieuwe wet die vorig jaar is ingevoerd.

Ik vind dit op zich een goed beleid. Als veel investeerders hun panden leeg laten staan, kunnen er “spookwijken” ontstaan waar eigenlijk niemand woont. Dat werkt dan mogelijk weer criminaliteit in de hand. Daarnaast zijn er op die manier nog minder woningen beschikbaar om in te wonen.

Toen wij onzed huidige woning gekocht hadden maar ons appartement nog niet, meldden wij onze woning aan bij de gemeente. Vooral omdat we op die manier ook de hypotheekrente van het appartement mochten aftrekken zolang de woning niet verhuurd was.

Wat vinden jullie? Bewuste leegstand beboeten of niet?

3 antwoorden op “Boete voor het leeg laten staan van (je) woning”

  1. Ja, als dat niet gebeurt krijg je speculatie, en dat is er al veel. Ik woon in een gebouw met "laag" geprijsde flats. De flat onder mij heeft 6 maanden leeg gestaan, is daarna verbouwd en er wonen nu 3 studenten. Ik had liever gezien dat de koper er zelf was gaan wonen, maar verhuur is een goudmijn.

  2. Ja, ik vind van wel. Net als jij en @DutchRN al aangeven voorkomt dit speculatie. Juist in steden waar de huizenprijs al hoog is, net als het tekort aan huizen. Daarnaast werkt het ook verpaupering van de wijk (en mogelijk criminaliteit) in de hand. Wat mij betreft zou dit landelijk mogen worden ingevoerd.

  3. Nog beter zou het zijn om regels omtrend het verhuren van vastgoed af te schaffen of in ieder geval af te zwakken.

    Mensen met vastgoed die willen verhuren is zoveel beter dan mensen die gedwongen worden om te verhuren, en dan de mazen in de wet gaan opzoeken om het niet te doen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.