Bruto en netto hypotheek

Wanneer we naar onze maandelijkse hypotheeklasten kijken, hebben we het eigenlijk altijd over bruto en netto maandlasten. De bruto hypotheeklasten zijn dan de bedragen die daadwerkelijk naar de bank worden overgeschreven en voor de netto lasten halen we dan de hypotheekrente aftrek eraf.

Voor onze hypotheeklasten zijn zijn de volgende posten pure netto kosten:
  • Inleg spaarhypotheek
  • Anuïtaire aflossing
De rente die we betalen op alle hypotheekdelen zijn bruto bedragen, daar gaat nog de hypotheekrenteaftrek vanaf.
Waarom zouden we bij de totale nog openstaande hypotheekschuld ook niet kunnen kijken naar bruto en netto? Ik denk dat de netto hypotheek een betere weergave is van de inspanningen die we nog moeten doen om de gehele hypotheek af te betalen. Ik zal proberen uit te leggen wat ik hiermee bedoel..
Bruto hypotheek
De openstaande bedragen die ik bijvoorbeeld bij internetbankieren zie staan, of op de jaaroverzichten die de bank verstrekt, dat is voor mij de bruto hypotheek. Dit is het daadwerkelijke bedrag waarover we hypotheekrente betalen. Voor ons is dat op dit moment ca. €199.000.
Netto hypotheek
Dit is echter niet het bedrag dat wij nog bij elkaar moeten sparen/aflossen om onze hele hypotheek om op een gegeven moment van de hypotheek af te zijn. We hebben namelijk in onze spaarhypotheek al een aardig bedrag bij elkaar gespaard, zo’n €21.000.
Het bedrag dat wij dus nog moeten aflossen/ bij elkaar sparen is dus €178.000 in dit sommetje. Dat noem ik vanaf nu onze netto hypotheekschuld.
Dat is nog steeds een aanzienlijke schuld die we willen aflossen, maar het scheelt toch 10%.

3 antwoorden op “Bruto en netto hypotheek”

  1. Kijk, daar heb ik dan een medestander 🙂 In ons hypotheekoverzicht van onze blog ga ik er net zo mee om. Vaak staan mensen niet stil bij de opgebouwde spaarwaarde in hun (bank)spaarhypotheek.

    Zo hebben wij nu nog een hypotheek van € 195.000,00 (bij start € 248.000,00). Maar met de inmiddels opgebouwde spaarwaarde (ruim € 28.000,00) is onze feitelijke schuld 'nog' maar € 167.000,00. Dat is een mooier bedrag om tegen aan te kijken 🙂

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.