Check, plan, spaar (1): Saldo checken

Vandaag verschillende berichten die te maken hebben met het goed rondkomen van je inkomen in de media.
Op BNR hoorde ik op weg naar werk een item over dat er toch nog veel huishoudens zijn die niet goed rondkomen. Toen ik het artikel op de site nalas viel me op dat er stond dat de hoogte van je inkomen eigenlijk weinig uitmaakt of je betalingsproblemen kan krijgen.

In het AD stond hier ook een artikel over. Hierin werd gezegd dat de meeste mensen die in de problemen komen als standaard minder dan €1.000 op de spaarrekening hebben staan. Ook werd ingegaan op hoe je jezelf weerbaar kunt maken om te voorkomen dat je in de problemen komt. Het Nibud geeft 3 tips:

 1. Check wekelijks je saldo
 2. Plan jaarlijks je inkomsten en uitgaven
 3. Spaar 10% van je inkomen

De komende dagen zal ik per punt schrijven hoe wij dit doen. Vandaag dus nummer 1: Check wekelijks je saldo.

Eigenlijk checken wij wel dagelijks ons saldo. Dat is een soort 2e natuur geworden. Vooral in de periode van de maand dat wij grote afschrijvingen verwachten houden wij de boel goed in de gaten. Denk dan aan de tijd dat de hypotheek wordt afgeschreven of energie, verzekeringen etc.
Waarom kijken wij dan dagelijks? We proberen altijd maar een minimum aan geld op de betaalrekening te houden. Bij binnenkomst van het salaris van M wordt het deel dat we sparen, beleggen en aflossen op de restschuld direct overgeboekt naar de betreffende (spaar)rekekeningen. Ook maken we dan geld over naar onze boodschappenrekening. Deze spaarrekeningen zijn bij andere banken dan onze huisbank, dus als we van het geld gebruik willen maken moeten we het op tijd overmaken naar de betaalrekening.
Vervolgens maken we het bedrag dat we voor die maand verwachten aan vaste lasten kwijt te zijn over naar de spaarrekening van onze huisbank. En laten we een klein bedrag op de betaalrekening staan voor onverwachte dingen.

We weten in welke periodes alle vaste afschrijvingen worden gedaan. In die periode kijken wij dus dagelijks naar ons saldo. Ook kunnen we met internetbankieren heel handig zien op welke dag precies een automatische incasso wordt afgeschreven, zodra die is aangemeld bij de bank. Zo kunnen we zorgen dat er altijd voldoende saldo op de betaalrekening staat om alle betalingen te kunnen doen.

Waarom doen we het op die manier? De paar cent extra rente per maand die we ermee verdienen, daar hoeven we het niet voor te doen. Het is meer een kwestie van zelfbescherming. Wanneer er een hoger bedrag op de betaalrekening staat, geef vooral ik (M) het makkelijker uit dan wanneer datzelfde bedrag geparkeerd staat op de spaarrekening. Ook al kunnen we er dan nog gelijk bij, het voelt toch anders om in de winkel eerst je bankieren app te openen om geld over te maken naar je betaalrekening voordat je kunt pinnen. Die drempel is voor mij hoog genoeg om daarom maar niet aan zaken te besteden die we niet nodig hebben.

Hoe vaak checken jullie je saldo?

7 antwoorden op “Check, plan, spaar (1): Saldo checken”

 1. Klinkt bijna net als hoe wij het doen. Behalve dat wij een aparte betaalrekening voor vaste lasten hebben ipv dat we het naar de spaarrekening doen. Dat betaalpasje ligt thuis ergens, maar daardoor hoeven we die rekening niet als een havik in de gaten te houden.

  Kleine opmerking op je laatste alinea 😉 :
  Wanneer er een hoger bedrag op de betaalrekening staat, geef vooral ik (M) het makkelijker uit dan wanneer datzelfde bedrag geparkeerd staat op de ***betaalrekening***?.

 2. Ik las het artikel ook, en wist dat jij mij weer voor zou zijn 😛

  Nu moet ik toch bekennen dat ik meerdere keren per dag ons banksaldo controleer 🙂 Met name om te controleren of de vaste lasten juist worden afgeschreven.
  Net als jullie maken wij na ontvangst van de salarissen de reserveringen en/of spaarbedragen over naar diverse spaarrekening. Ook de maandelijkse extra aflossing wordt dan meteen verwerkt.
  De vaste lasten worden niet eerst apart gezet, maar gewoon van de betaalrekening afgeschreven.

 3. Ik zelf iedere dag en soms wel meerdere keren. De rekening van mijn man is niet via een app toegankelijk en hierdoor kijk ik er beduidend minder op. Maar alle afschrijvingen gaan via mijn rekening, dus op de rekening van man gebeurt ook niet heel veel.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.