De helft van ons kan niet met geld omgaan

Dat zegt althans Erica Verdegaal in een niet zo heel sterk artikel op nu.nl.  En aardige mensen lopen nog meer risico. Volgens haar kan ongeveer 10% van de Nederlanders goed met geld omgaan, redt 40% zich aardig, maar snapt de andere helft “helemaal niets” van hun financiën. Die 10% bestaat uit economen en mensen die bovengemiddeld goed zijn met cijfers.

Hoe komt het dat “we” zo slecht zijn met geld? Ten eerste omdat we niet (meer) kunnen rekenen. Ook vooruitkijken en plannen blijkt voor een grote groep moeilijk.

Maar ook de huidige maatschappij krijgt (natuurlijk) een deel van de schuld. Alles is gericht op directe bevrediging van de (koop)behoefte. Marketing is erop gericht om mensen over te halen spullen te kopen die ze niet nodig hebben. Hoe we ook bespeeld worden, want dat geloof ik best, we zijn er wel allemaal zelf bij als we die nutteloze troep in ons (virtuele) winkelwagentje gooien.

Overigens eindigt het stukje op nu.nl met een plug voor de zus? van Erica. Die is heel toevallig budgetcoach en trapt weer wat open deuren in. Een sterk artikel vind ik het dus niet..

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.