De hypotheek: Een soort van terug bij af

De afgelopen jaren hebben we best wel wat extra afgelost op onze hypotheek. Dat deden we vooral om te voorkomen dat we ooit nog “onder water” zouden komen te staan mochten we ons huis willen verkopen, maar ook om de maandlasten te verlagen en eerder van onze hypotheek af te kunnen zijn.
Intussen is onze hypotheek een kleine €36.000 lager dan toen we het huis kochten in 2013 en is het gespaarde bedrag in onze spaarpolis gestegen met ruim €12.000. In totaal hebben we dus zo’n €48.000 van onze schuld afgehaald. De maandlasten zijn daarmee ook flink gedaald, in totaal met zo’n €155 per maand. De exacte cijfers kun je nalezen op de hypotheekpagina.

De afgelopen periode hebben we goed nagedacht over wat onze woonwensen zijn, of we nog willen verhuizen en wat we met de hypotheek willen. Daar kunnen we eigenlijk best kort over zijn: We willen best nog een keer verhuizen, maar niet in de huidige markt. We willen namelijk in de Randstad blijven en ondanks dat we nu een fikse overwaarde hebben, zijn de huizen die aan onze wensen zouden voldoen ook dusdanig in prijs gestegen dat we dat er niet voor over hebben.
Daarom hebben we besloten om onze hypotheek nog wat structureler te gaan aflossen.

We hebben daarom ons aflossingsvrije hypotheekdeel laten omzetten in een annuïteiten hypotheek. Onze lasten stijgen daarmee met €156 per maand en daarom komen we dus weer op dezelfde maandlasten uit als waar we ooit mee begonnen zijn bij dit huis. Nu is het wel een kleiner deel van het inkomen, aangezien ik, ondanks een dag minder werken, nu meer inkomen heb dan 5 jaar geleden.

10 antwoorden op “De hypotheek: Een soort van terug bij af”

 1. Hele begrijpelijke keus! Hadden wij ook als optie staan, maar wij zijn toch maar verhuisd: van het midden van het land naar het noorden van het land. Met een flinke overwaarde van het huis dat we konden meenemen, waardoor we nu in ons droomhuis kunnen wonen. Voor de zelfde lasten als in ons vorig huis.

 2. Waarom deze keuze? Door structureel af te lossen kan je het toch ook gewoon een aflossingsvrije hypotheek laten? De flexibiliteit van een aflossingsvrije hyp vind ik juist heerlijk!

  1. Vooral om de discipline weer aan te (moeten) halen. We kunnen ons nu verder geheel focussen met extra aflossingen op ons duurste hypotheekdeel en dit hypotheekdeel lost nu "vanzelf" af en zal als eerste afgelost zijn..

  2. Ik dacht bij het lezen je jouw blog precies hetzelfde als anoniem.

   Als de maandlasten nu (bijna) weer gelijk zijn als in het begin, hoe ga je je dam focussen op het aflossen van het duurste leningdeel?

   – Barry (aka BespaarBalans)

  3. Dank voor je reactie, discipline is inderdaad een argument.

   Daar staat tegenover wat Barry aangeeft: je maandlasten zijn nu hoger (wat je ook zelf had kunnen aflossen) en bij annuïteiten betaal je in het begin verhoudingsgewijs ook nog meer rente.

   Maar in ieder geval goed dat er focus is op de hypotheek 🙂

   Groet,
   Peter

  4. Ik begrijp het ook niet. Terwijl je de huidige annuitaire hypotheek van 4.15% sneller had kunnen aflossen, ga je jezelf dwingen om om de aflossingsvrije hypotheek van 2.7% af te lossen.
   als je jezelf een stok achter de deur had willen geven, dan had ik die annuitaire hypotheek van 4.15% ingekort, dan krijg je ook hogere maandlasten

  5. De huidige annuïteitenhypotheek is op dit moment nog 3,56%. Aflossen zal nog steeds lukken, lukte ervoor ook.
   We weten nu in ieder geval zeker dat we aan het einde van de looptijd alles hebben afgelost.

 3. Ik woon in Amsterdam in een bijna afbetaalde flat. Ik kan binnen Amsterdam niet verhuizen, alhoewel de verkoop prijzen van flats in mijn gebouw met 40% gestegen zijn. De nieuwbouw flats met parkeerplek waarin ik interesse heb kan ik niet betalen, ook niet met 200K overwaarde

 4. Inderdaad domme keuze en zonde van het geld. Ga maar eens uitrekenen hoeveel extra rente je nu betaald over de looptijd. Tegenwoordig kan je bij de meeste banken ook maandelijks kleine bedragen aflossen op je lening.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.