De pensioenplannen van het kabinet

Afgelopen week presenteerde het kabinet haar pensioenplannen. Die willen ze doorzetten, met of zonder sociale partners.
Eén van de zaken die daarin voor kwam was het gebruiken van een deel van het pensioen voor andere nuttige zaken. Wat die nuttige zaken allemaal mogen zijn werd mij niet duidelijk al werd als voorbeeld het aflossen van/op de hypotheek genoemd.

Er werd daarbij gedacht aan twee varianten, aan het begin van je werkzame leven minder pensioen inleggen of op je pensioendatum 10% van je pensioenpotje in één keer opnemen. Ik vraag me af of dat nou wel zo’n goed idee is.

Bij een systeem waarbij je zelf pensioen opbouwt in je eigen potje is de inleg van de eerste jaren het meeste waard. Dit geld kan minimaal 40 jaar groeien, dividend ontvangen en herinvesteren en groeit daarom het meest. 5 jaar lang minder of niet inleggen leidt mijns inziens tot een veel lager pensioen uiteindelijk.

Of 10% opnemen op je pensioendatum slim is hangt er volgens mij vanaf. Het leidt in ieder geval tot een 10% lager pensioen, maar dat kan nog steeds rendabel zijn als je hypotheeklasten meer dalen dan 10% van de pensioenuitkering. Dat zal voor iedereen anders zijn.

Eén antwoord op “De pensioenplannen van het kabinet”

  1. Ik begreep uit de stukken in de pers dat de generatie tussen 45 en 60 jaar er slecht af komt in de nieuwe plannen, in mijn geval 8% minder pensioen, dat is een maand minder inkomen per jaar. Hopelijk doet de kamer er nog iets aan.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.