Die tuin op het Noorden is zo gek nog niet

Uit mijn jonge jaren kan ik me nog herinneren dat mijn ouders een nieuw huis gingen kopen. Naast de ruimte was in hun ogen maar één ding belangrijk: de achtertuin moest op het zuiden liggen, anders was het een no-go.

In die tijd kwam de temperatuur aan de kust in de zomer bijna nooit boven de 23 graden. Dus lekker uit de wind in het zonnetje was toen heerlijk om in je achtertuin te hebben.

Hoe anders is het tegenwoordig? Bij 23 graden hoor ik mensen klagen dat het nu eindelijk maar eens zomer moet worden, of dat de herfst alweer begonnen is. Temperaturen boven de 25, 30 graden en dit jaar zelfs een aantal dagen ruim boven de 35 graden zijn meer regel dan uitzondering aan het worden. Ook in ons huis blijft het dan niet meer echt lekker koel.

En dus hoor ik nu steeds vaker om me heen dat mensen met een tuin op het zuiden “een moord doen” voor een stukje schaduw. Dat ze van ellende niet meer weten waar ze thuis nog een beetje verkoeling kunnen vinden.

Het is dan heerlijk om te kunnen zeggen dat je zelf wel genoeg schaduw hebt, “natuurlijk” schaduw van het huis. En het is nog veel heerlijker om ook daadwerkelijk in die schaduw te vertoeven, met een boekje en een drankje, of gewoon om te kletsen.

Wat dat betreft zou ik, als we ooit nog een ander huis zouden kopen, juist op zoek gaan naar een huis met een tuin op het Noorden. Want dat is helemaal zo gek nog niet…….

9 antwoorden op “Die tuin op het Noorden is zo gek nog niet”

  1. Een hele groene tuin op het zuiden, niet groot maar bijna helemaal schaduwrijk dus ook niet zo last van de zon. Kunnen goed onder de bomen zitten.

  2. Hier ook een tuin op het zuid oosten. Het voordeel hiervan is dat je er altijd voor kan kiezen om een schaduwplek te creëren. Met een tuin die niet op het Z(O) is gericht, is het creëren van zon natuurlijk niet mogelijk.

  3. Onze tuin ligt NO. Was eerlijk gezegd wel mijn grootste twijfel bij aankoop. Maar erg blij met de ochtendzon en vanaf de middag schaduw op t terras.
    Omdat het huis maar twee verdiepingen heeft, komt de zon toch het hele jaar in de tuin.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.