Discipline

Sinds wij serieus werk hebben gemaakt van het verbeteren van onze financiële positie en daar ook plannen voor hebben gemaakt, merken wij regelmatig dat het soms lastig is om heel strak aan die plannen vast te houden. En dat we ook best eens van die plannen afwijken.

Om een paar voorbeelden te noemen:

  • We kochten dit jaar al nieuwe meubels, terwijl dat pas voor 2017 op de planning stond
  • Zowel in oktober als in november investeerden we meer in aandelen dan wat de bedoeling was.

Nu zijn beide uitgaven, voor ons, geen weggegooid geld. De meubels waren echt aan vervanging toe en we zijn daar ook heel blij mee. Ook de investeringen in aandelen zijn geen weggegooid geld. Ze leveren passief inkomen op en indien nodig voor een noodgeval kunnen we ze verkopen. Dat zal dan soms met winst zijn en soms met verlies, dat is het risico dat we gekozen hebben te nemen.

Gelukkig is onze discipline voor wat betreft extra aflossen genoeg wel zeer sterk, want daar halen we over twee weken een mijlpaal die we aan het begin van het jaar echt niet voor mogelijk hadden gehouden. Voor ons spaardoel is dat echter een heel ander verhaal.

Doordat we de uitgaven voor meubels nu gedaan hebben en meer geïnvesteerd dan we hadden gepland, zullen we ons spaardoel voor dit jaar niet halen. En dat voelt dan, zo aan het eind van het jaar, toch een beetje als falen. Geheel verklaarbaar, maar ik had niet verwacht dat het toch een beetje vervelend zou voelen.

Voordeel is natuurlijk wel dat we voor 2017 geen geplande grote uitgaven meer hebben. Dat maakt het dat we ambitieuzere doelen kunnen nastreven dan we anders hadden kunnen doen. Zoals een beroemde voetballer ooit zei: “Ieder nadeel hep z’n voordeel”.

Voor het sparen betekent dat, dat we het bedrag dat we dit jaar gemist hebben in ons spaardoel, in 2017 extra gaan sparen om weer op schema te zitten voor onze langere termijnplanning.

Vinden jullie het ook soms lastig om je vast te houden aan je planning en zo ja, welke doelen lijden daar dan onder?

6 antwoorden op “Discipline”

  1. Soms wel, vooral als het gaat om een langere termijnplanning. Wij zijn nu bijvoorbeeld aan het sparen voor een nieuw huis en dan schipper je soms best tussen 'oh, ik heb al heel veel geld' (en dus kan dit of dit er wel af) en 'shhhhhh****, het is nog maar een fractie van een nieuw huis…' (want ja, het doel is wel een zo laag mogelijke hypotheek, met toewerken naar géén hypotheek.

  2. Ik herken het wel. Maar inderdaad: je maakt een plan op basis van op dat moment bekende gegevens, en soms moet je het plan bijsturen. Hopelijk motiveert dit ook wel om in 2017 heel snel dat spaarsaldo omhoog te krijgen, want belangrijk is dat wel!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.