DIvidendinkomen derde kwartaal

In de discussie over hoe FO of HOT te bereiken heb ik twee sporten beschreven, aflossen en investeren. Wij hebben tot nu toe ingezet op beide sporen. Over aflossen hebben we (ik) genoeg geschreven de afgelopen maanden, maar over het investeren is het wat stil geweest. Op een stukje over crowdfunding dan.

Het is alweer even geleden dat ik over onze beleggingen heb geschreven. Dat heeft meer te maken met het feit dat we (bijna) geen nieuwe aandelen hebben gekocht, dan met het feit dat de portefeuille best wat in waarde aan het zakken is geweest. Die waarde is intussen overigens meer dan hersteld.

Waarom investeerden (belegden) wij ook alweer? Om een passief inkomen te genereren, die straks, als we HOT of FO zijn, ons inkomen uit werk kunnen aanvullen of vervangen. Met nog steeds een bescheiden portefeuille van net iets meer dan €10.000 zijn de inkomsten nog niet gruwelijk hoog en kunnen we nog lang niet stoppen met werken, maar alle kleine beetjes helpen.

Vorige week ontvingen wij ons laatste te verwachten dividend van deze maand. En met dat dividend kwam ons totaaldividend vanaf 1 januari boven de €250 uit. We zitten nu bijna op 285 euro aan dividendinkomen. In het derde kwartaal ontvingen we net iets meer dan honderd euro aan dividend. Dat had allemaal een stukje meer kunnen zijn als de koers van de dollar niet van 1,04 dollar per euro naar 1,20 dollar per euro was gezakt. Veel dividend krijgen we namelijk in dollars uitgekeerd.

Een groot deel van het dividend wordt direct opnieuw geïnvesteerd in hetzelfde bedrijf of aandelenfonds, maar ook een deel wordt gewoon op onze beleggingsrekening gestort. Dat proberen we, als we genoeg bij elkaar hebben voor een aankoop van een beetje omvang, ook weer te investeren.

Het één en ander kun je lezen op onze beleggingspagina.

Investeren/beleggen jullie ook en hoe loopt het met de passieve inkomsten?

PS: Morgen volgt dan echt het vervolg op het als eerste genoemde blog. In het weekend heb ik er hard aan kunnen werken, het viel namelijk best nog tegen.

6 antwoorden op “DIvidendinkomen derde kwartaal”

  1. Wat jammer dat het dalen van de waarde van je portefeuille een reden is om niet over beleggen te bloggen. Dat kan erg informatief zijn en alleen maar bloggen als het goed gaat, geeft dat dan wel een reëel beeld?

    Stof om over na te denken, denk ik dan ….

  2. Ik beleg in Vanguard-index werldwijd-aandelen via Meesman en hou totaal niet bij hoe het met de passieve inkomsten gaat. Al het dviidend wordt toch herbelegd, automatisch. Ook de waarde van de beleggingen bekijk ik niet regelmatig, minstens 1 keer per jaar voor de belastingaangifte en verder miscchien nog 1 a 2 keer per jaar. Voorkomt dat ik in een opwelling ga handelen. OP de lange termijn (ik beleg nu sinds halverwege de jaren 90) is het veel rendabeler gebleken dan geld op een spaarrekening. Het meeste rendement maak je in de jaren dat het nog niet zo goed gaat met de economie, is mijn ervaring. Op het moment dat iedereen gaat beleggen (nu…??) weet je dat je te laat bent…maar ik verkoop niet, het is te moeilijk om de markt te timen.

  3. Ik kijk een keer per jaar, in januari wanneer ik bezig ben alles te verzamelen voor de belasting aangifte. Alle dividends en rente word herinvesteerd. Ik ben bezig met deze beleggingen (pensioen) sinds 1995 en de rest (Roth IRA) sinds 2000. Het word pas echt bela gelijk wanneer ik het wil gaan opnemen voor mijn pensioen…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.