Doelen in zicht houden

Net als Rose van Verlossende Aflossers hebben wij ook wel eens moeite met het vasthouden van gestelde doelen. Meer/minder aflossen, meer/minder sparen, meer/minder beleggen. Toch een potje beginnen voor die gewenste caravan of de auto eerder vervangen dan eerder gepland, het zijn zo maar wat gedachten die meer dan eens door ons (mijn) hoofd schieten. En soms geven we er ook aan toe, zoals toen we onze huidige auto kochten. Nu denk ik wat gevonden te hebben om ons wat koersvaster te maken.

Al sinds ik aan het bloggen ben over eerst  extra aflossen op de hypotheek en later ook andere personal finance zaken houd ik van alles bij in excel. Alle extra aflossingen staan bijvoorbeeld in ons hypotheekoverzicht. Alle kopen en verkopen op de beurs, samen met al ons ontvangen dividend staan in ons beleggingsoverzicht en natuurlijk hebben we ook een aparte excelsheet met een overzicht van al onze spaarpotjes, inclusief die van onze dochters.

Maar excelsheets zijn ook makkelijk te negeren. Met een voor mij nieuw-ontdekte plugin is het me gelukt om grafieken te maken die gelijk visualiseren hoe we ervoor staan met de doelen voor dit jaar.

De financiële doelen die we hebben vastgesteld zijn de volgende:

  1. Buffer naar €6.000
  2. €5.000 vers kapitaal beleggen
  3. €425 aan dividend ontvangen
  4. Al het ontvangen dividend herbeleggen
  5. €3.000 extra aflossen op de hypotheek

Om de tussenstand goed te kunnen volgen hebben we een aparte pagina aangemaakt waarin we een aantal grafieken hebben gemaakt. Als voorbeeld geven we die van het ontvangen dividend.

Ik hoop dat het ons gaat helpen op koers te blijven.

Hoe houden jullie bij of je op koers bent om je doelen te behalen?

7 antwoorden op “Doelen in zicht houden”

  1. Ik heb diverse grafieken en statistieken waarin ik bijhouden wat mijn dividend inkomen is per maand, kwartaal of jaar, maar ook wat de achterliggende dividend groei is. Zo blijf ik gemotiveerd als ik de groei mijn portfolio zie!

  2. Oh fijn te lezen dat ik niet de enige ben die er zo af&toe mee kampt. En wat een gave grafieken. Dat werkt net zo lekker als dat huisje wat je steeds meer op groen kan zetten.

  3. Een prima idee om bij te houden of je op koers ligt. Ik ga hem zeker toepassen. Wel ben ik benieuwd welke plug-in je gevonden hebt…

  4. Maandelijks werk ik mijn sheet bij; hierin staat o.a. de hypotheekaflossing, inleg pensioenrekeningen en inleg beleggingen; ik check ook of we op schema liggen dus afwijken van de koers zal niet heel snel gebeuren; al hebben wij soms ook wel eens last van onverwachte uitgaven waarbij het geld net even anders wordt uitgegeven. Een goede Excelsheet helpt mij dus zeker om de juiste koers te houden.

  5. Ik heb niet altijd hele specifieke doelen qua bedragen omdat de inkomsten niet zeker zijn en wisselend..dis wat globale doelen. Dit jaar eigenlijk vooral. Geld uitgeven.. Zonnepanelen… Wat onderhoudsklusjes (dakje van fietsenschuur lekt dus vervangen), zonnescherm. Vervangen, tuinset vervangen etc… Hoop vooral ook de buffer eind van het jaar weer op peil te hebben. Dus veel uitgaven maar van t inkomen van dit jaar zonder dus echt in te leveren vanuit de buffer. Ben benieuwd of de inkomsten hoog genoeg gaan zijn

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.