Doorsnee hypotheek niet gestegen in 2016

De doorsnee hypotheek van Nederlandse huishoudens is niet gestegen in 2015 ten opzichte van het jaar ervoor. Dat meldt het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) vandaag. Die doorsnee hypotheek bedraagt €162.000 per huishouden.

De doorsnee hypotheek is niet hetzelfde als de gemiddelde hypotheek. Bij de berekening van de doorsneehypotheek worden namelijk ook de huishoudens in een huurhuis meegeteld. Verder worden op gebouwde bedragen in spaar- of beleggingshypotheken worden niet meegenomen. Die hebben over het algemeen een hypotheek van €0. De gemiddelde hypotheek zal dus een stuk hoger liggen.

In de grafiek hieronder kun je zowel het verloop van de doorsnee hypotheek als van het eigen woning bezit zien.

 55,6% van de huishoudens heeft een eigen woning. Als je dan de gemiddelde hypotheek berekent kom je uit op €291.367. Dat is een stuk hoger dan €211.000 doorsnee woningwaarde die het CBS aangeeft. De gemiddelde woningwaarde lag in 2015 volgens het CBS nog wat lager. Dat zou betekenen dat we in Nederland gemiddeld €82.000 onder water stond in 2015. Als dat klopt is dat best fors.

Ook per leeftijdscategorie is de hoogte van de doorsneehypotheek door het CBS in kaart gebracht, samen met het eigen woning bezit.

Wat je eigenlijk ziet is dat in de jongere leeftijdscategorieën het eigen woning bezit is gedaald en (o.a. daardoor) ook de doorsneehypotheek. En in de oudere leeftijdscategoriën dit juist andersom is. Daar zijn beide gestegen.

Als ik onszelf vergelijk, met onze hypotheek + restschuld aan het einde van 2015, dan hadden wij op dat moment een hogere (hypotheek)schuld dan de doorsneehypotheek van onze leeftijdscategorie. Wij hadden toen een schuld van ruim €213.000 en de doorsneehypotheek was toen €212.000 voor de categorie 35-40 jaar. Als je echter gaat kijken naar de gemiddelde hypotheek dan was die voor onze leeftijdscategorie bijna €333.000. Daar zaten wij dan toch fors onder.

Ik ben trouwens wel benieuwd hoe de cijfers over 2016 met zullen zijn met een aantrekkende woningmarkt en veel meer huizenverkopen dan de jaren ervoor.

Hoe doen jullie het ten opzichte van je leeftijdsgenoten?

4 antwoorden op “Doorsnee hypotheek niet gestegen in 2016”

  1. Ik val in de categorie 30-35, lees ik het dan goed dat het doorsneebedrag in 2015 net wat onder de 2 ton ligt? Vorig jaar zat ik daar fors boven, nu heb ik geen hypotheek, maar als ik die van vriend in mijn hoofd neem, dan zitten we er weer fors onder. Ik vind het niet zo'n goede ontwikkeling dat mensen minder snel een (eerste) huis kunnen kopen, maar het is wel mooi dat de gemiddelde hypotheekschuld wat lijkt te dalen.

  2. Wij zitten in de 25 tot 30 jarige box. We hebben een hypotheek van 96.000 euro. Het huis is 200000 euro waard. In 3,5 jaar tijd hebben we 100.000 euro afgelost. Als tweeverdieners en sinds een half jaar op 1 inkomen was het altijd al een bewuste keuze om op minder dan 1 salaris te leven. Dus we doen het anders dan de meeste twintigers rond ons.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.