Duidelijke nee

De uitslag van het referendum liet geen ruimte voor twijfel. Ruim 61% van de stemmers zei “Nee” tegen het associatieverdrag met Oekraïne.
En waar het lang spannend was of de opkomstdrempel werd gehaald, heeft ruim 32% van de stemgerechtigden de moeite genomen om te gaan stemmen. Al met al is het referendum dus geslaagd.

In de commentaren na afloop werd er door tegenstanders van referenda op gewezen dat er dus ook 68% van de stemgerechtigden niet gestemd heeft. Je kun ook zeggen: de opkomst is bijna even hoog als bij de verkiezingen voor het Europees Parlement.

Cynisch als ik ben over de politiek in het algemeen ben ik wel erg benieuwd wat de “spin” gaat worden om toch het verdrag te ondertekenen..

8 antwoorden op “Duidelijke nee”

 1. Ik ben ook heel benieuwd hoe dit verder gaat. En als mensen ervoor gekozen hebben om niet te stemmen, hoef je daar ook geen rekening mee te houden. Beetje raar dat dat nu genoemd wordt. Al had ik graag een hogere opkomst gezien. Ik vind het recht om een referendum te houden een heel mooi recht. Hopelijk gaan we dezelfde kant uit als Zwitserland met referenda.

 2. Mooi dat er nu een duidelijk NEE is uitgekomen. Het voorbeeld van democratie. Het is toch zonde om de kans om te kunnen en mogen stemmen niet aan te grijpen.

  Van mij mogen ze ook wel stemplicht invoeren zoals in Zwitserland, dan heb je tenminste een gegarandeerde opkomst, zodat je niet lang in spanning hoeft te zitten of de benodigde 30 % is behaald of niet.

  N.

 3. In België is er stemplicht, en daar ben ik blij mee.
  Een argument voor stemplicht vind ik dat bij de afschaffing er van de niet-stemmers niet meer vertegenwoordigd zijn in het parlement. Dan wordt het beleid afgestemd op de wensen/stemmen van slecht een (klein) deel van de bevolking. Erg democratisch lijkt me dat niet.

  Toch: Bij stemrecht ipv -plicht zouden politieke partijen hopelijk meer moeite doen om mensen te bereiken/naar de stembus te krijgen; nu komen de meeste mensen toch wel.

  Katrien

  Terzijde: Het lijkt of je klok bij de reacties 9 uur te vroeg staat.

 4. Verplicht stemmen…. ok…. Maar maak het dan laagdrempelig. In plaats van het zoeken naar een stembureau, een stembiljet en , oh ja.. een legitimatiebewijs zorg ervoor dat mbv digid via internet binnen 2 minuten gestemd kan worden. Zo moeilijk kan dit anno 2016 toch niet zijn.

  1. Lijkt me ook, ja. Dan duurt het ook niet zo lang voor alle stemmen geteld zijn. Jaaaaaaren geleden had je ook al een stemcomputer, superhandig voor de tellingen. Jammer dat die afgeschaft zijn.

   N.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.