Een blik op mijn pensioen

Afgelopen weken bood mijn (M) werkgever in een aantal sessies aan om kennis te laten maken met de online tool van ons pensioenfonds. In ons geval is dan mijnABP. Het leek mij wel interessant om eens te kijken of ik zelf nog zaken niet had ontdekt.

In kleine groepjes werd de mijnABP-omgeving doorgenomen, liet een cursusleider zien hoe je verschillende scenario’s kon laten doorrekenen door de omgeving. Denk daarbij aan meer of minder partnerpensioen, eerder stoppen met werken of juist langer doorwerken. Voor je AOW-leeftijd meer pensioen uitlaten keren en daarna wat minder waren er daar een aantal van.

Eigenlijk had ik alle opties al wel eens verkend. Wat ik alleen miste was hoeveel pensioen ik zou ontvangen als ik bijvoorbeeld op mijn 55e zou stoppen met werken (en dus met inleggen in het fonds). Daar heb ik nu overigens wel een methode voor gekregen om die in te schatten.

Alle berekeningen die je op dit moment kunt maken met de tool gaat uit van de op dit moment bekende maximale AOW-leeftijd. Dat is 67 jaar en 3 maanden. Dat terwijl ik ervan uit ga dat mijn AOW-leeftijd veel later zal zijn dan die leeftijd. De Sociale VerzekeringsBank (SVB) gaat er echter vanuit dat mijn AOW-leeftijd op 70 jaar zal liggen. Je kunt dat hier voor jezelf berekenen.

Maar goed, uitgaande van die 67 jaar en 3 maanden heb ik wel wat berekeningen kunnen maken, onder de randvoorwaarde dat pensioen- en belastingwetgeving dan nog hetzelfde zijn als nu:

Als ik doorwerk tot 67 jaar en 3 maanden ontvang ik ruim €1.700 per maand aan pensioen. Daar komt dan nog de AOW bij. Dat is ruim voldoende om dan in onze vaste lasten te voorzien. Die heb ik ingeschat op €2.000 per maand. Dat is naar boven afgerond.

Wil ik mijn pensioen bijvoorbeeld al op mijn 60e laten ingaan dan scheelt me dat ongeveer €300 per maand netto en dan kom ik in de eerste jaren (ik krijg dan nog geen AOW).
Maar dat betekent ook dat we in die eerste jaren tot mijn AOW-leeftijd niet genoeg zullen hebben aan mijn pensioen alleen. We hebben dan nog €600 nodig gedurende 7 jaar. Dat kan uit inkomen van V komen, we kunnen interen op ons dan hopelijk voldoende opgebouwde vermogen, of wellicht hebben wel genoeg renderend vermogen om het uit het rendement te bekostigen.
Het minimale vermogen dat we dan nodig hebben is voor het scenario dat we interen op ons vermogen, we komen dan uit op 7 jaar en 3 maanden een bedrag van €600. Dat komt neer op ruim €52.000

Mocht ik nog eerder willen stoppen met werken dan zullen we nog meer vermogen moeten opbouwen. Die eerste jaren ontvangen we dan helemaal niets van het ABP, dus zullen we alle uitgaven moeten bekostigen uit ons eigen vermogen of het werk van V. We hebben dan diezelfde €52.000 nodig plus nog 5 jaar €2.000 per maand ofewel nog eens €120.000. Dat is in totaal €172.000 dat we in dat geval in de komende 15 jaar bij elkaar moeten sparen, beleggen of investeren. Of we moeten zorgen voor een stabiel passief inkomen waardoor we een kleiner bedrag aan vrij vermogen nodig hebben.

Hebben jullie je al wel eens verdiept in je pensioen?

5 antwoorden op “Een blik op mijn pensioen”

 1. En of ik me verdiept heb…..!

  Als zelfstandige bereid ik me voor op mijn pensioen door….:

  – te zorgen dat ik uit de schulden geraak, óók hypotheekschulden
  – kapitaal in mijn BV op te bouwen als pensioenpot
  – privé kapitaal opzij te zetten en te beleggen
  – een pensioenbeleggingsrekening in privé

  En verder komt er op een dag een erfenisje aan.

  Die 2.000 per maand….. dat blijft voor mij lastig te bepalen. Inflatie en zo. Eventueel zorgkosten…..

  Hoe kom jij op zo'n bedrag?

 2. Ik heb zelf als ondernemer geen 'officieel' pensioen, alleen het pensioen dat ik zelf opbouw. Eigenlijk is het mijn bedoeling om tegen die tijd alles dusdanig geregeld te hebben, dat ik geen pensioen nodig heb. Momenteel bouw ik bijvoorbeeld wel een Fiscale Oudedags Reserve op en spaar/beleg ik zowel zakelijk als privé.

  Vriend heeft via zijn werkgever sinds kort wel een 'officieel' pensioen. Ik geloof dat hij onlangs vertelde dat dat op zo'n 1300 euro per maand zou uitkomen, als het op deze voet door zou gaan. Hij heeft echter nog wel wat werkjaren te gaan, dus dat kan als plus en min werken: plus in de zin van dat hij meer kan gaan verdienen en daardoor mogelijk meer voor z'n pensioen spaart, maar ook min, als in: misschien verandert hij nog wel van baan, werkt hij minder lang, enzovoorts.

  Het is mooi om een overzicht te hebben, maar zeker als je nog relatief jong (in de 30) bent, niet iets om je blind op te staren. Je weet gewoon niet hoe alles er tegen die tijd voor staat.

  1. Nee dat laatste is zeker waar. Maar op hoofdlijnen geeft het wel een beeld van wat we zouden kunnen doen als we echt veel eerder willen stoppen met werken. En voor hetzelfde geld is er tegen die tijd al helemaal geen pensioen meer..

 3. ja hoor, 1 keer per jaar en dan log ik met de Digid van partner ook in op www. mijn pensioenoverzicht.nl om te kijken hoe ons pensioen er voor staat. Plan is in iedergeval om voor ingaan van pensioenleeftijd het huis volledig afgelost te hebben. We hebben nl een nogal groot pensioengat en gaan er na pensionering veel op achteruit.

 4. Ik val ook onder het ABP en ben midvijftiger. Zal zoals het nu lijkt ook iets van 1700 euro aan pensioen ontvangen rond 68 jaar.

  Maar ik zou graag ergens volgend jaar willen stoppen met mijn huidige werk. En samen met mijn partner bij leven en welzijn nog genieten van onze zelf in te vullen vrije tijd. (Partner kan na ongeval niet meer werken en ontvangt een uitkering tot AOW)
  We hebben een buffer, erg lage hypotheeklasten de komende 20 jaar en overwaarde op de woning.

  Ben wel benieuwd naar de door jou genoemde berekeningsmethode als ik mijn vervroegd pensioen met 60 in zou laten gaan en daarvoor een aantal jaren geen pensioen meer opbouw?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.