Een geldbekentenis

Ondanks dat we best bewust met onze financiën bezig zijn, vallen ook wij wel eens ten prooi aan bepaalde verleidingen. We zijn tenslotte ook maar menselijk. Soms is die verleiding iets consumptiefs, maar in dit geval was het iets financieels. Dat is deze keer het geval.

Wat is het geval ?

Om de valkuil waarin we nu getrapt zijn goed te begrijpen moeten we ongeveer een jaar terug. We kochten toen een nieuwe (tweedehands) auto. Die betaalden we voor een deel uit onze buffer, maar ook een deel “financierden” we door best een flink deel van onze beleggingen te verkopen.  De rest van het jaar gebruikten we om de buffer wat verder aan te vullen.

Vanaf begin dit jaar hebben we echter meer focus gehad op het aanvullen van ons beleggingspotje. Dat begon vrij onschuldig met kleine aankopen en het inzetten van vrijgekomen geld uit een afgekocht pensioenpotje. De afgelopen maanden echter zijn we (of beter gezegd ben ik) wat doorgeslagen met het doen van aankopen. Op de één of andere manier werkten de stijgende portefeuille, de stijgende dividendinkomsten en een soort manie om binnen het jaar de grootte van de portefeuille weer gelijk te hebben zo verslavend dat ik het wat te ver doorvoerde met als gevolg dat we aan het eind van de maand de buffer moesten aanspreken om niet rood te komen te staan. En zodoende werd de buffer niet groter, maar begon zelfs lichtjes te slinken. En dat kan niet de bedoeling zijn.

Wat gaan we nu doen?

Ik geef mezelf een beleggingsverbod op. Die duurt net zo lang tot de buffer is aangevuld tot het bedrag wat we dit jaar willen bereiken. Dat is 2 netto maandsalarissen van mij plus een reservering voor de zorgverzekeringspremie voor volgend jaar voor ons beiden.

Wat betekent een beleggingsverbod? Dat betekent in ons geval dat we geen nieuw geld meer beleggen. De periodieke inleg in ons beleggingsfonds bij ABNAMRO heb ik al stopgezet. Daarnaast zal ik ook geen geld meer overmaken naar onze account bij DeGiro. Dividend uit ons beleggingsfonds wordt automatisch herbelegd, dat blijft zo. Het dividend dat we bij DeGiro ontvangen zullen we terugboeken naar onze bufferrekening. Ons beleggingsverbod gaat per direct in, dus per 12 juni 2019.

Hoe zit het met de jaardoelen?

Het jaardoel op het gebied van beleggingen hebben we intussen al gehaald. Daarom is de pijn om nu een tijdelijke beleggingsstop in te voeren ook minimaal. Voor onze andere doelen liggen we op schema: ons aflosdoel van €3.000 extra aflossing gaan we net niet halen als we op deze manier doorgaan maar dat tekort is letterlijk minder dan een paar tientjes. Eén maand 20 euro meer aflossen en we zijn er.

Doordat we nu het dividend gaan terugstorten naar de buffer voldoen we niet meer aan het doel om als ons dividend her te beleggen. Dat is dan maar zo. Aan de andere kant, we hebben al meer belegd dan ons doel voor nieuw geld en de dividendinkomsten die we over heel 2019 verwachten. En voor die €425 aan ontvangen dividend, daar komen we wel aan, we zijn al over de helft van dat bedrag op dit moment.

Voorlopig is vooral het doel voor wat betreft de buffer spannend.

Eén antwoord op “Een geldbekentenis”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.