Een wel heel brutale vraag

Vorige week brachten we onze auto naar de garage voor de jaarlijkse onderhoudsbeurt. Dat doen we bij de merkdealer en wel omdat het eigenlijk heel gemakkelijk is. De merkdealer zit namelijk naart het kantoor van M. Hij brengt dan de auto weg. Loopt naar kantoor en haalt de auto na zijn werkdag weer op.
Het onderhoud was (weer) een dure grap. De afgelopen maanden hadden we al twee keer de melding gekregen dat er te weinig koelvloeistof aanwezig was en dat hadden we zelf 2x bijgevuld. Dat gaven we aan en natuurlijk bleek er een lek te zitten in de pomp. Die moest dus vervangen worden. Verder bleken er nog wat lekkages te zijn van wat ringen die ook vervangen moesten worden. Met nog wat klein grut was de schade ruim €700, maar dit was grotendeels verwacht.

Maar daar wilde ik het eigenlijk niet over hebben. De dag na het garagebezoek kregen we opeens een mailtje van de garage. Ze wilden heel graag onze auto kopen!!! Ze konden ons nu een hele goede aanbieding doen voor onze auto en als we ermee akkoord gingen, dan zouden zij ook nog de rekening van het onderhoud geheel voor hun rekening nemen. Oh ja, als meer informatie wilden dan konden ze ons het bod onder het genot van een kopje koffie wel toelichten.

We waren hier eigenlijk een beetje over verbaasd, zoiets hadden wij in ieder geval nog nooit eerder meegemaakt. Nu weten ik dat dealers heel hard op zoek zijn naar jonge occassions, zelfs zo erg dat ze ze massaal uit het buitenland laten over komen, maar dat ze zelfs klanten proberen te verleiden hun auto te verkopen, dat hadden we nog niet eerder gehoord. En onze auto is nog geen vierenhalf jaar oud, en blijkbaar gewild.

Maar ja, we zijn helemaal niet van plan om een nieuwe auto kopen, we hebben hem in februari pas 2 jaar. Wel was de koop van deze auto achteraf gezien onze slechtste financiële beslissing, maar hij rijdt prima, is ruim en comfortabel.

En het kopen van een andere auto kost geld, tenzij we zouden willen kiezen voor een kleinere, oudere auto.

We zijn dus niet van plan om in te gaan op dit aanbod, al klinkt dat kopje koffie wel lekker….

Hebben jullie wel eens een dergelijk aanbod gekregen?

17 antwoorden op “Een wel heel brutale vraag”

 1. Ja wij hebben zo'n aanbod ook eens gehad. Een tijdje nadat de auto voor een beurt weg geweest was. Ik hou daaf niet van. We brengen hem voor onderhoud en als we hem willen inruilen horen ze het wel. Ik vind het opdringerig. Mijn vertrouwen in garages is toch al laag. Bij beurten moet je maar geloven wat je door hun wordt verteld wat betreft "noodzakelijke" reparaties en vervanging van onderdelen. En geloof me, de reparatiekosten zijn echt wel in de prijs van de nieuwe auto doorberekend hoor (en het kopje koffie ook ;-))

  1. Dat van de noodzakelijke reparaties is voor een deel ook gemakzucht van de eigenaar van de auto. Je kunt je zelf ook iets verdiepen in de techniek van de auto en het onderhoud er van. Ga eens zelf onder de motorkap neuzen en onder de auto staan. Ook als vrouw! Laat ze maar aanwijzen waar wat zit en hoe het heet en wat het doet. Vinden de monteurs altijd heel erg leuk als je dat doet. Zo heb ik al veel geleerd over de auto's waar ik in gereden heb, en zo kan ik ook kleine reparaties zelf doen.

  2. Sorry maar dat vind ik onzin. Mijn man weet best veel van auto's en deed vroeger alle onderhoud zelf maar met de moderne electronica is dit niet meer te doen. Je moet gewoon niet beduveld worden en helaas kun je daar niet altijd van opaan. Dit vind ik de zaken omdraaien.

  3. Het kan denk ik nooit kwaad om door te vragen aan de werkplaats chef of de monteur. Ik werk zelf bij een garage en wij zijn juist heel transparant. Overal worden foto's van gemaakt en alles wordt besproken met de klant. Nooit leuk om het gevoel te hebben bedonderd te worden terwijl je zelf dit gevoel kan wegnemen.

 2. Ha dat is wel een aparte situatie.

  Zelf heb ik zo'n vraag nog nooit gehad. Maar dat zal dan wel komen omdat wij altijd een accoision van ongeveer 6 jaar aanschaffen.

  Als ik jullie was zou ik dat kopje koffie gewoon gaan doen. Kijk maar welk verhaal en berekening ze hebben. Geeft altijd inzicht hoe de dealer beredeneerd en daarmee kan je jezelf later misschien nog een voordeeltje mee verdienen.

 3. Wij hebben een tijd gehad dat we vooral post kregen van allerlei bedrijven die onze auto wilden kopen. Niet gedaan.
  Wij rijden nu in een dure diesel (motorrijtuigbelasting van 127 euro per maand). We wonen nu dichtbij het werk van mijn man. We hebben uitgerekend dat het toch voordeliger is om in deze auto te blijven rijden en het geld voor een andere auto in extra hypotheekaflossing te steken. Wat bij ons ook meetelt, is dat we met vier lange personen tegelijk in deze auto passen. Wat ook erg handig is met vakanties en familiebezoek (die allemaal ver weg wonen).

 4. Moderne auto,s kun je inderdaad niet meer zelf repareren. In de garage hebben ze apparatuur om de elektronica mee uit te lezen om zo te kunnen zien wat er scheelt. Hier grote afstand woon_werkverkeer met als gevolg versnelde afschrijving van de auto en veel kosten aan onderhoud en reparaties. Ik hoop dat ze geen km heffing gaan invoeren na maart 2017. Verhuizen is geen optie hier vanwege slechte verkoopbaarheid van huizen, openbaar vervoer naar het werk helaas ook niet. Maar al met al is de auto bij ons ook een behoorlijke kostenpost.

 5. Mijn vermoeden is dat inkoop / verkoop van auto's veel lucratiever is dan wat onderhoud. Ik durf te wedden dat als je je auto verkoopt aan ze, zij een 'prima' occasion voor jou kan regelen.

 6. Ik zal vooral wel benieuwd zijn of het dan niet de bedoeling is dat je ook daar een nieuwe (lees: andere, kan ook tweedehands) koopt. Mijn ervaring is dat je er via bijvoorbeeld Marktplaats vaak veel meer voor kunt krijgen dan via de dealer, ik denk dat ze dat ook wel voelen en daardoor minder occassions aan kunnen bieden (en dus minder verkopen).

  Ik heb de aanbieding nog niet gehad, maar mijne is net 3 jaar oud en ze weten daar dat ik hem tenminste 5 jaar moet houden voor het belastingvoordeel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.