Een zuinig energiejaar

Afgelopen maandag ging ons nieuwe energiecontract in. En ondanks dat we de eindafrekening over het afgelopen jaar nog niet ontvangen hebben kunnen we op basis van het kostenoverzicht wel al een berekening van ons verbruik en de teruggaaf maken. Dat hebben we dus ook gedaan…

Meer stroom minder gas

Om met de deur in huis te vallen, we hebben nog een leuk bedragje tegoed. Maar voor ik die berekening laat zien eerst wat over het verbruik. Bij vergelijking van energieleveranciers vul ik ieder jaar dezelfde gegevens in. Dat is een verbruik van 3.000 kWh aan elektriciteit en 850 kuub gas. Dat vergelijkt ook makkelijk met de bedragen die je op dat moment al betaalt aangezien die ook op die gegevens zijn gebaseerd.

Dit jaar verbruiken we in totaal 3.389 kWh aan elektriciteit. Dat is ruim 10% meer dan we dat we berekenden. Ik denk dat dat o.a. te maken heeft met de geboorte van onze jongste dochter die het afgelopen energiejaar pas voor het eerst geheel meedeed.

Het gasverbruik is echter een stuk lager dan waar we mee gerekend hadden. Dit was slechts 588 kuub. Dit is ruim 30% minder dan waar we van waren uitgegaan.

De harde Euro’s

Het bedrag dat we het afgelopen jaar in totaal aan onze energieleverancier overmaakten als voorschot bedroeg in totaal  €1.425. Dit bestond uit 6x €114,75 en 6x 122,82. Het voorschotbedrag werd namelijk in januari aangepast door de verhoging van de belastingen op energie.

Ons verbruik kostte echter iets minder namelijk €1.336. Dit is €89 minder dan we aan voorschot betaald hebben.

Toen we een ons contract met Powerpeers afsloten, kregen we een welkomstbonus van €150. Die wordt verrekend bij de eindafrekening. Samen met de €89 aan te veel betaald voorschot verwachten wij dus een teruggaaf van een kleine €240. Dat is toch weer mooi meegenomen.

Hoe is jullie verbruik geweest het afgelopen jaar? 7

 

8 antwoorden op “Een zuinig energiejaar”

 1. Wat een mooi laag gasverbruik, knap! Goed geïsoleerd huis en vloerverwarming? De verhoging van het elektriciteitsverbruik kan inderdaad komen door het nieuwe gezinslid. Ons gasverbruik is een stuk hoger, daarentegen verbruiken wij wel minder elektriciteit.

  1. Nee geen vloerverwarming en huis uit begin jaren 90, dus niet super geïsoleerd en we koken zelfs op gas.

 2. Ons verbruik met twee kinderen en twee volwassenen is 4100 kWh elektriciteit en 235 m3 gas. Probeer onder de 500 m3 gas te komen, dat scheelt je nog eens €50 aan transporttarief.

  1. O dat is nieuwe informatie. Om dat te bereiken vermoed ik dat we echt onze verwarming zullen moeten aanpassen of een hybride warmtepomp moeten aanschaffen.

 3. Netjes gedaan! Wij zijn afgelopen oktober verhuisd en hebben tot nu toe een elektriciteitsverbruik van 1.650 kWh. In ons vorig huis zaten we rond 1.800 per jaar, dat zal dit jaar hoger zijn, maar er is dan ook veel geklust/verbouwd. Ons gasverbruik is een heel ander verhaal. In ons vorig huis zaten we op ongeveer 1.100m3. In dit huis zat heteluchtverwarming waar we geen ervaring mee hadden. Tot nu toe hebben we 2.350m3 verbruikt. De hetelucht is vervangen, de isolatie is aangepakt, want dit gaat niet nog een jaar gebeuren!

 4. Inderdaad zeer net gasverbruik!
  Maar van de elektra schrik ik wel een beetje.. Wij hebben met twee personen in een tussenwoning van eind jaren 90 vergelijkbaar gasverbruik met 600m3, maar slechts 1700 kWh stroom vorig jaar.
  Als je nog een oudere koelkast/vriezer of iets hebt kan het erg snel uit om die te vervangen! Echt een eye-opener om watt/dagverbruik om te rekenen naar jaarkosten.
  Sinds dit jaar hebben wij zonnepanelen, dus nu al zin in de volgende afrekening 🙂

  1. We hebben twee koel/vriescombinaties. De tweede, die in de schuur staat is wat ouder (ca.2005) en zal veel verbruiken. Misschien inderdaad wel een idee om die eens te gaan vervangen…

 5. Vorug jaar gerbruikten we 2500kWh electra en 1560m3 gas. Dat was in ons nieuwe huis (vrijstaand, jaren ’50) zonder enige aanpassingen. Dit jaar zitten we op zo’n 3000kWh en 1000m3 gas. Deze maand komen er zonnepanelen en gaan we steeds meer gas inruilen voor electrisch (IR panelen bijv).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.