Eerste aandelen gekocht

Een tijdje terug schreef ik al dat we ons wat wilden oriënteren op beleggen. Daarom heb ik twee weken terug bij onze bank een beleggersrekening geopend. En gisteren hebben we ook daadwerkelijk onze eerste aandelen gekocht.

Voor een kleine €400 (inclusief kosten) hebben we aandelen Shell gekocht. Shell staat bekend om zijn hoge uitkering van dividend, bij de huidige koers bijna 10%. Daar kan geen spaarrekening of aflossing op de hypotheek tegenop.
Het is de bedoeling dat we een beleggingsportefeuille gaan opbouwen waardoor we uiteindelijk een leuk passief inkomen kunnen opbouwen. Maar dat zal op dit moment niet de hoofdmoot zijn waar ons-geld-dat-overblijft naartoe zal gaan. Dat zal toch vooral gaan naar aansterking van de buffer en extra aflossingen. En eens in de zoveel tijd zullen we dan weer eens wat aandelen of obligaties bijkopen.
Dat gezegd hebbende gaan we ook eens kijken naar het beleggen in profielfondsen en indexfondsen. Doordat in indexfondsen alle aandelen van een beursindex (bijvoorbeeld de AEX) zijn vertegenwoordigd, zijn die fondsen wat minder wiebelig in koersschommelingen dan individuele aandelen kunnen zijn.
Onze bank biedt ook proefielfondsen aan. Dit zijn fondsen met een opbouw via een bepaald risicoprofiel. Dat risicoprofiel hebben we zelf bepaald bij het invullen van een vragenlijst toen we de beleggingsrekening aanvroegen. Afhankelijk van dat profiel is een fonds opgebouwd uit verschillende percentages obligaties, aandelen en vastgoed. 
Voordeel van beleggen in beleggingsfondsen is dat je ook periodiek geld kunt inleggen, al vanaf €50 per maand. En er is geen minimum startbedrag nodig. En bij deze periodieke inleg worden ook geen transactiekosten gerekend.
Beleggen jullie ook? En zo ja, hoe doen jullie dat?

12 antwoorden op “Eerste aandelen gekocht”

 1. wow…. Shell… is dat niet dat bedrijf dat de grootste olievervuiling ooit veroorzaakt (tegenwoordige tijd)… ?

  Je moet het natuurlijk zelf weten… maar straks zit je met al je geld, is de wereld kapot…

  1. Geen idee eigenlijk, is een beetje met alle oliebedrijven wel zo. En zolang iedereen gewoon in benzine auto's blijft rijden zal dat nog wel zo blijven ook…
   Maar ik zal het compenseren met een investering in windenergie 😉

 2. Wijn denken er wel eens over om gaan beleggen. Maar durven het nog altijd niet goed. Misschien wel op zoek naar te veel zekerheid 🙂 Als we het doen, dan wordt het index beleggen.
  Individuele aandelen lijken mij te riskant. Waarom hebben ju,le voor Shell gekozen?

 3. Dat klinkt als een mooie investering! Ik beleg zelf niet, ik heb er ook niet de zenuwen voor. Bovendien ben ik ook nog niet op een punt dat ik geld heb dat ik kwijt kan raken. Niet zolang ik gewoon nog een hypotheek af te lossen heb, en een autolening. Bovendien heb ik er nu ook niet eens echt tijd voor om me erin te verdiepen, dan lijkt het me sowieso niet slim.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.