Eerste financiële jaardoel behaald

Zoals ieder jaar stellen we aan het begin van het jaar een aantal financiële jaardoelen vast. Dat hebben we ook aan het begin van dit jaar weer gedaan. Deze financiële doelen hebben betrekking op drie thema’s: Sparen, Aflossen en Beleggen.

 

Kort samengevat willen we in 2019:

  • Buffer van €6.000
  • €3.000 extra aflossen op de hypotheek
  • €5.000 nieuw kapitaal beleggen

Toen ik afgelopen weekend de administratie bijwerkte zag ik tot mijn verbazing dat we al één van de doelen bereikt hadden.

Beleggingsdoel bereikt

Het bleek namelijk dat we ons beleggingsdoel al hadden bereikt. Ik kwam daar achter toen ik een nieuwe feature aan mijn beleggingsspreadsheet aan het toevoegen was. Ik was een overzicht aan het maken van hoeveel vers kapitaal we per jaar geïnvesteerd hadden. Dat deed ik door per jaar van de som van alle aan- en verkopen het ontvangen dividend af te trekken. Ik kwam toen voor 2019 al ruim boven de €5.000 uit terwijl ik vorige week nog net onder dat bedrag uitkwam nadat we de aankoop van Abbvie hadden gedaan.

Hoe heb ik dat gemist?

Dat is eigenlijk heel simpel. In het begin van het jaar schreef ik dat mijn laptop gecrasht was met al onze financiële spreadsheets erbij. Ik heb toen alle transacties in een nieuwe spreadsheet ingelezen en ben van daaruit de spreadsheet weer gaan opbouwen.

De transacties stonden echter in omgekeerde volgorde. De nieuwste stond bovenaan. Elke nieuwe transactie voerde ik vervolgens onder aan de lijst in. En wanneer ik dan keek hoe de tussenstand was, keek ik alleen naar de onderste transacties en miste zo de eerste aankoop van 2019.

Stoppen met beleggen dan?

Gaan we dan nu de rest van het jaar stoppen met beleggen? Nee, zeker niet. Maar heel veel nieuw kapitaal gaan we niet meer inleggen de komende tijd. Maandelijks zullen we wel €50 in ons beleggingsfonds blijven stoppen en verder zullen we het ontvangen dividend blijven herbeleggen.

Grotere sommen nieuw kapitaal beleggen zullen wel alleen doen als we zeker weten dat we onze andere financiële doelen gehaald hebben of zullen gaan halen of zullen halen (of als we een gigantisch koopje zien).

Maar voorlopig zal de meeste aandacht gaan naar de andere twee financiële doelen.

Meer lezen

Wil je meer lezen over onze financiële doelen, de tussenstand ervan of onze beleggingen dan kan dat hier:

2 antwoorden op “Eerste financiële jaardoel behaald”

  1. Mooi dat het eerste doel onbewust al bereikt was 🙂
    Maar waarom willen jullie nu al aflossen. Het is minder gunstig voor je hypotheekrente aftrek (nu die er nog is). Uiteraard is aflossen wel beter voor je actuele maandlasten.
    Maar kun je niet beter eerst proberen om met dat “overschot” meer geld te genereren via beleggen of bijvoorbeeld P2P lending, en daarna pas aflossen?

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.