En weer wordt er gewaarschuwd voor de aflossingsvrije hypotheek

Je leest in de kranten bijna niet anders, op de radio komt het regelmatig voorbij en maandag besteedde Radar er maandag ook al aandacht aan: De Aflossingsvrije hypotheek

Een monsterlijk product dat voor grote ellende gaat zorgen als de looptijd van de hypotheek afloopt. Ten minste, als je al die media mag geloven.

Zelf schreef ik een tijdje terug ook al over de aflossingsvrije hypotheek. Teneur van dat stuk was dat veel mensen geen actie ondernemen om te zorgen dat ze de aflossingsvrije hypotheek kunnen aflossen, hetzij tussentijds in stukjes, hetzij in één keer aan het einde van de looptijd. Zelfs als ze erop gewezen worden dat ze mogelijk een probleem hebben, nemen ze bijna geen actie.

Dat de media niet altijd helemaal precies weten waar ze het over hebben werd me duidelijk toen ik de uitzending van Radar terugkeek. Hier werd een stel opgevoerd dat eigenlijk een klassiek voorbeeld van een woekerpolis had en omdat die polis niet voldoende had opgebracht hielden ze een deel hypotheek over. Dat konden ze niet betalen en nu dreigt hun huis geveild te worden. Heel vervelend, maar niet echt het gevolg vsn een aflossingsvrije hypotheek. Als je een polis afsluit die uiteindelijk de totale waarde van de hypotheek zal opleveren en dat blijkt niet zo te zijn, is dat zuur, maar een ander geval dan bewust een aflossingsvrije hypotheek niet aflossen.

Wat is dan wel het gevaar van een aflopende aflossingsvrije hypotheek die je niet kunt aflossen? Vooral dat je mogelijk niet weer een even hoge hypotheek kunt afsluiten als dat je had. De leenregels zijn strenger geworden dan ze 30 jaar geleden waren, en de overwaarde, die er wel zit op de meeste huizen na 30 jaar, telt daar eigenlijk niet voor mee. Er wordt vooral naar je inkomen gekeken. En is dat inkomen intussen lager doordat je bijvoorbeeld met pensioen bent gegaan, dan zou het zo maar kunnen dat je niet in aanmerking komt voor een nieuwe hypotheek. Zeker omdat er dan ook geen hypotheekrenteaftrek meer geldt voor die nieuwe hypotheek en de maandlasten dus echt netto zijn.

Dan zit er weinig op dan je huis te verkopen en de overwaarde te verzilveren. Het wordt dan door de NHG wel makkelijker gemaakt om een nieuwe hypotheek te verkrijgen.

Nog wat meer duiding kun je hier vinden.

Zoals jullie wel weten zijn wij druk bezig met het aflossen van onze hypotheek, ook het aflossingsvrije gedeelte. Daardoor verwachten wij voor het eind van de looptijd (2035) dit deel al geheel is afgelost is, of dusdanig laag is dat het openstaande bedrag dan in 1x afgelost kan worden.

Hebben jullie een aflossingsvrije hypotheek en zijn jullie ermee bezig hoe je die afgelost krijgt?

10 antwoorden op “En weer wordt er gewaarschuwd voor de aflossingsvrije hypotheek”

 1. Tja, voorlopig niet.
  Het aflossingsvrije deel is maar 25% van de hypotheek en mocht ik deze moeten verlengen zal (zelfs met 10% rente) de maandlast lager zijn dan een sociale huurwoning.
  Eerst gewoon lekker bijstorten in de spaarpolis dit geeft een veel hoger rendement.

  Of ik hem ooit ga aflossen zal liggen aan de rente die ik moet gaan betalen.
  Nu 1.5%, als ik aandelen van bv Shell koop heb ik al een dividend rendement van ca 5%.
  Kortom laat je niet gekmaken en denk na wat voordeliger is.

  Maar uiteindelijk heb je gelijk"geen" hypotheek is goedkoper dan een "lage" hypotheek.

  John

 2. Elk deel hypotheek dat niet gedekt wordt is per definitie een aflossingsvrije hypotheek. Een hypotheek met een beleggingsconstructie heeft altijd als risico dat het niet volledig het hypotheek bedrag gaat dekken. Daar moet je niet bij jaar 29 aan gaan denken bij een looptijd van 30 jaar, maar al in jaar 1 moet je dat in de gaten gaan houden. En dat is een eigen verantwoordelijkheid van de hypotheekgever. (En dat is dus NIET de bank, de bank is de hypotheeknemer)

 3. Ook las ik deze week, dat het jammer is dat ouderen steenrijk zijn, maar niets met dat vermogen kunnen doen. Voor mij is dit zo raar. Moet je, wanneer je tachtig bent je huis opeten? Moet dat? Waarom dn?

  Korte termijn politiek vind ik dat.

 4. Bijna 58 en sinds 7 jaar de aflossingsvrije hypotheek afgelost. Vreemde benaming, aflossingsvrij maar "eigen verantwoordelijk wanneer je aflost maar als het niet lukt geef niet de bank de schuld"-hypotheek is ook wel een lange benaming.
  Tussen mijn veertigste en vijftig veel vragen op het werk waarom wij gingen kamperen, geen nieuwe auto kochten, weinig uit eten gingen want….
  Maandelijks geven we nu ons zelf per maand 500 euro cadeau ipv woonlasten. Vorig jaar zonnepanelen van gekocht en mijn vrouw trakteert geregeld op een etentje. Halve dag minder gaan werken per week. Waar we het van doen vragen mijn collega's ��

 5. Ja, ik heb een aflossingsvrije hypotheek en vind het prima. De hypotheek is ongeveer nog 20% van de oorspronkelijke hypotheek. De rente is 2%. Daarnaast heb ik een soortgelijk bedrag belegd in leden certificaten van de bank waar de hypotheek ook loopt. Deze certificaten brengen jaarlijks tussen de 5 en 6.5% op. Prima zo.

 6. Waar komt toch die looptijd van 30 jaar vandaan? Onze aflossingsvrije hypotheek blijft staan zo lang wij leven. Alleen onze bankspaarhypotheek kent een einddatum. De nieuwe rente periode kan ik nu weer voor 20 jaar vastzetten, met de huidige looptijd is dat langer dan 30 jaar. Dan nog is de aflossingsvrije hypotheek nog geen derde van de waarde van het huis. Aflossen doe ik nu niet meer, wij stoppen het in het onderhoud en van het gas af. Olga

  1. Als je je hypotheek hebt afgesloten voor 2001 geldt een maximale termijn van 30 jaar dat je deze aflossingsvrije hypotheek kunt aftrekken. Ook kan de bank na die 30 jaar van je vragen deze af te lossen. Het is dus zaak om goed na te kijken hoe het in jouw geval geregeld is.

 7. Onze aflossingsvrije hypotheek is nog 30 % van de woz waarde. Nog 13 jaar te gaan en dat gaat bij leven en welzijn van manlief en mij ook lukken om afgelost te krijgen. Inmiddels hebben wij 210.000 afgelost/gespaard in spaarhypotheek.

 8. Ik ben dol op onze aflossingsvrije hypotheek, zo simpel en duidelijk.
  En inderdaad we losten af wat we konden en verlaagden de maandlasten aanzienlijk.
  Nu we ongeveer 70 % afgelost hebben, hebben we een aflos stop ingezet omdat we sparen voor wat anders.
  Maar de aflossingsvrije hypotheek , t is zo duidelijk, alleen de naam, die had wat duidelijker gekund.
  Maar voor mensen die zelf aflos discipline hebben is t een simpele duidelijke hypotheek

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.