Energielabel wordt flink duurder

Het is een tijdje verplicht om ervoor te zorgen dat je woning een energielabel heeft op het moment dat je het verkoopt. Dat kon je heel eenvoudig voor elkaar krijgen. Vanaf volgend jaar juli gaat dat veranderen.

Huidige systeem

Toen wij in 2013 ons appartement verkochten was het hebben van een energielabel al wel verplicht maar de handhaving was nog op  basis van steekproeven. Wij hadden geen energielabel aangevraagd.

Bijna twee jaar later stuurde de inspectie leefomgeving en milieu ons een brief dat ze geconstateerd hadden dat we ons huis verkocht hadden zonder energielabel en dat daar een boete van 170 euro op stond. Wel kregen we nog de kans om alsnog een energielabel aan te vragen. Dat deden we dan natuurlijk ook want de prijs was bij sommige adviseurs slechts €15.

We logden in bij de overheid, selecteerden ons oude huis en een adviseur en uploadde een aantal documenten om te bewijzen dat je een beter energielabel verdiende dan het voorlopig geschatte energielabel. Voor ons betekende dat dat we de rekening instuurden van de net voor de verkoop geplaatste nieuwe CV-ketel. Het energielabel ging alleen daardoor al een stap omhoog; van G naar F. De kosten hiervoor waren zoals gezegd slechts €15 en binnen 3 dagen hadden we een definitief energielabel op de woning. Ik dacht toen nog, dat is snel verdiend voor de adviseur, misschien moet ik dat ook gaan doen.

HEt moet nauwkeuriger

Volgens minister Olongren moet het energielabel nauwkeuriger bepaald worden dan nu gebeurt. Het energieverbruik van een woning gaat blijkbaar op een andere manier bepaald worden en daardoor moet de systematiek van het energielabel ook aangepast worden. Hiervoor is volgens de minister ook een huisbezoek nodig wat de kosten die je dan aan een adviseur kwijt bent zullen flink hoger worden, men schat dat het zo’n €200 zal gaan kosten.

Nog even snel aanvragen?

Het energielabel is nog steeds alleen verplicht als je je huis verkoopt. En het energielabel, ook volgens de huidige systematiek, is tien jaar geldig. Het zou dus interessant kunnen zijn om nu voor een paar tientjes nog een label volgens de oude systematiek aan te vragen. Dat heeft alleen zin als:

  • Je binnen nu en 10 jaar van plan bent je huis te verkopen
  • Je binnen die periode geen plannen hebt om je huis flink te verduurzamen

Vooral dat laatste punt is onzeker zolang je nog niet van de gemeente weet wat de plannen worden in het kader van het klimaatakkoord voor jouw woonwijk.

 

4 antwoorden op “Energielabel wordt flink duurder”

  1. bedankt voor de tip!!
    Of ik binnen 10 jaar verkoop…. geen idee, maar voor 15-30 euro ga ik het zeker nog doen 🙂
    Als ik er desondanks dan geen gebruik van maak, kost het me bij 24 euro nog steeds maar 0,20 euro per maand.

  2. Mocht je een energielabel aanvragen kijk dan even goed op de site ik heb onlangs een energielabel aangevraagd voor slechts 1 euro!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.