Er werd nog nooit zo veel geleend voor een huis

Er werd gemiddeld nog nooit zo’n hoge hypotheek voor een huis afgesloten als in het afgelopen kwartaal. Gemiddeld werd er per hypotheek een bedrag van €287.000 geleend. Voor starters lag de gemiddelde hypotheeksom op €232.000.

Als ik dat lees, denk ik: wat een bedragen. Een starter leent dus gemiddeld bijna 6,5x het modale inkomen (€36.500) en over alle hypotheken is dat maar liefst ruim 7,8x.

Ik vraag me af hoe lang dit zo door gaat met de prijsstijgingen. Er komen steeds minder huizen te koop, dus er is krapte genoeg om de prijzen nog even hoog te houden of nog verder te laten stijgen. Ik vraag me alleen af of er straks nog mensen overblijven die een huis kunnen/willen kopen.

Ook bij ons in de buurt blijft de gekte aanhouden. Een identieke woning aan die van ons is in de verkoop gekomen voor €275.000. Geen idee of het daar ook voor verkocht gaat worden, maar blijkbaar is dit een reële vraagprijs. Wij betaalden in 2013 nog maar €191.000 en hebben daarna fors afgelost. Dat is in ieder geval op papier een flinke overwaarde.

8 antwoorden op “Er werd nog nooit zo veel geleend voor een huis”

 1. Hier ook! Huizen waarvan het gerucht gaat dat ze te koop komen, worden al van tevoren bezocht door geïnteresseerden. Bizar.
  Ik zou niet snel zoveel geld willen neerleggen voor een huis. Het voelt zo onverstandig!

  1. zie dat bij ons ook in t dorp (groot dorp met veel nieuwe woningen, maar ook de oude zijn zo weg… wij hebben echt net op tijd gekocht.. huis werd gedwongen verkocht.. hierdoor konden we nog 10.000 in prijs zakken.. (bank moest akkoord gaan..)en dat was ver onder taxatiewaarde (scheelt nog eens 10.000 ) maar nu zou dat echt niet meer lukken..huizen zijn al verocht voor ze idd uberhaupt ergens te koop staan.. 2 huizen in de straten hiernaast zijn nu heel snel verkocht. terwijl 1 ervan 2 jr geleden nog een jaar te koopheeft gestaan.. bizar..

 2. een starter leent alleen 6,5 keer zijn inkomen als hij eenverdiener is. Als de partner ook modaal verdient, dan is het 'slechts' 3,2…

 3. Poeh, ik moet er niet aan denken om ooit zoveel te lenen voor een huis… Voor twee en een halve ton heb je hier een rijtjeshuis in een vreselijke wijk. Zonder tuin. En er moet nog enorm veel aan gebeuren. Ik snap er niets van!

  We hopen met deze huizenmarkt wel dat ons eigen flatje in waarde stijgt, dat zou natuurlijk hartstikke mooi zijn. Maar deze flats zijn best prijsvast.

 4. hoe hebben ze dat uberhaupt gekregen ?? wij konden met moeite onze hypotheek rondk rijgen.. 236.900 (huis getaxeerd 242.000 gekocht voor 225.000 ) met mans inkomen van 43000 en mijn inkomen van 12000 bruto (maar zzper, dus krijg zelfs nog geld toe van de belastingdienst.. dus netto meer dan bruto zelfs :p) dus 4,3 jaarinkomen ?

 5. Voor ons zou het er nu op neer komen dat we denk ik zo'n €340.000 voor ons huis zouden moeten betalen. Dat is dan nog zonder de bijkomende belastingen. Ikzelf zou dat bedrag zeker niet voor deze woning overhebben.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.