Factcheck:Loopt de rente voor aflossingsvrije hypotheken op?

Afgelopen weekend kreeg ik een mail met wat nieuwsberichten over hypotheken. Eén van die nieuwsberichten trok mijn aandacht. Het stelde dat in tegenstelling tot die van  annuïteitenhypotheken en lineaire hypotheken de rente voor aflossingsvrije hypotheken wel aan het stijgen is.

De reden daarvan zou de risico-opslag zijn die wordt gerekend bij aflossingsvrije hypotheken. Doordat de geldverstrekkers meer risico zien bij die hypotheekvorm verhogen ze de risco-opslag. Bij de andere twee genoemde vormen doen ze dat niet.

Ik heb dat even gecheckt bij de hypotheekrentes die mijn eigen bank publiceert. In het verleden zat daar een opslag van 0,2%-punt voor aflossingsvrije hypotheken bij, dat is nu nog steeds het geval. Die riscio-opslag is dus niet verhoogd in de afgelopen tijd (ik keek net voor de jaarwisseling voor het laatst hiernaar). Ik heb nu alleen maar gekeken naar één geldverstrekker, want van andere had ik de oude tarieven niet paraat.

Wel zijn de tarieven in zijn geheel verhoogd. Zowel voor annuïteiten-, lineaire en aflossingsvrije hypotheken. Dus per saldo klopt het wel dat de rente voor aflossingsvrije hypotheken zijn toegenomen (althans bij onze bank).

7 antwoorden op “Factcheck:Loopt de rente voor aflossingsvrije hypotheken op?”

  1. Het klopt wel. Vooral bij de banken (ING, ABN en hun dochters: Moneyou, Florius) zit een groot gat tussen aflossingsvrij en annuïteiten. Nieuwe melkkoe: annuïteiten is natuurlijk goedkoper voor consument omdat hij geen aflossing hoeft te betalen. Dan kun je de rente wel wat plussen.

    1. Wij hebben onze hypotheek bij de ABN, maar daar is het gat toch echt maar 0,2%. Voor 10 jaar NHG is het gat 1,83% voor annuïteiten vs 2,03% voor aflossingsvrij zie hun website.

  2. Ik denk dat dit wel klopt.
    Toen ik laatst liet rentemiddelen moest ik een hogere rente gaan betalen bij gelijke termijn voor mijn aflossingsvrije als voor mijn annuïteiten. ING. Terwijl toen ik de hypotheek afsloot ik voor alle delen dezelfde % rente betaalde.

  3. Net even gekeken bij ING vooral bij de langere looptijden geld dit en het is meer geworden. Bij 10 jaar was het 0,2 en het is nu 0,25. Voor 20 jaar is het 0,85% wat aanzienlijk is. Overigens geld dit tarief voor bankspaar en aflossingsvrije hypotheken. Waar de bank bij een bankspaar weinig risico heeft, dus het is ook een ontmoedigings beleid.

  4. Renteverschillen of niet, wij zijn vanaf komende maand weer 0,15% voordeliger uit met onze aflossingsvrije hypotheek bij de ABN AMRO bank. Het levert ons dus 3x zoveel op om af te lossen in plaats van te sparen 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.