Familiebank in het kwadraat

De lening die wij nodig hadden om de restschuld van ons oude appartement te kunnen betalen bij de verkoop hadden wij gefinancierd met een familiebankconstructie. Dat houdt niet veel meer in dan dat we het geld van een familielid geleend hadden, dat goed op papier hadden gezet en de lening bij de belastingdienst hadden aangemeld. Op die manier konden wij de rente op de lening ook aftrekken. Intussen hebben we geen restschuld meer, die hebben we afgelopen december helemaal afgelost.

Omdat we niet heel veel tijd hadden tussen het voorlopige koopcontract en de daadwerkelijke overdracht hadden we weinig tijd om ons tot op de kleinste details te verdiepen in de familiebank, en wat daar legaal mee mogelijk is. Daarom kozen wij voor dezelfde rente als dat de bank zou rekenen en trokken die dus af van de inkomstenbelasting.
Als je je er wat beter in verdiept blijkt dat je veel hogere rentes (tot wel 6%) kunt aanhouden, waardoor je ook meer rente kunt terugvragen bij de belastingdienst en de leningverstrekker krijgt ook een veel hogere rente op zijn of haar uitgeleende geld. Als dan ook nog eens bijvoorbeeld de helft van de betaalde rente weer wordt teruggeschonken, hebben beide partijen er een stevig rentevoordeel bij. De lening wordt dan bijna gratis voor de leningnemer terwijl de leninggever 3% rente krijgt over het uitgeleende geld.
Ik kwam in de Fiscalert van januari een nog slimmere manier tegen om legaal, gebruik te maken van een familiebankconstructie. Daarvoor lenen twee familieleden eenzelfde bedrag aan elkaar uit tegen 6% rente en lossen daarmee een deel van hun hypotheek bij de bank af, bij voorkeur een aflossingsvrij deel. 
Beiden hoeven dan over dat bedrag geen rente meer aan de bank te betalen, maar betalen elkaar 6%. Netto is dat 0. Stel je leent elk aar €5.000 dan betaalt familielid A elke maand €25 aan familielid B en Familielid B betaalt €25 aan familielid A. 
Beiden mogen de betaalde rente aftrekken van de belasting, er vanuit gaande dat ze dat ook al mochten toen ze de lening nog bij de bank hadden.
Op deze manier hebben beiden de volgende financiële voordelen:
 • Geen rentebetaling meer aan de bank (maar daar ook geen HRA over)
 • Netto 0 euro betalen over het geleende bedrag ( je ontvant net zoveel terug)
 • Wel de rente van 6% aftrekken van de belasting
 • Je verdient dus netto aan deze constructie
Het klinkt bijna te mooi om waar te zijn, maar dat schijnt het in dit geval niet te zijn. 
Hebben jullie wel eens gebruik gemaakt van de familiebank?
Disclaimer: Wij zijn overigens niet van plan om een dergelijke constructie op te zetten, en daarom heb ik ook niet heel veel verder gezocht dan ik snel via fiscalert kon vinden. Zou je wel een dergelijke constructie willen opzetten, zoek dan wat dieper om niet voor onaangename verrassingen te komen te staan.

15 antwoorden op “Familiebank in het kwadraat”

  1. Dat klopt natuurlijk.
   Maar door af te lossen word je verzamelinkomen hoger (want minder aftrek) en heb je minder recht op toeslagen zoals kinderopvangtoeslag bijvoorbeeld. Door deze regeling toe te passen kan je dus je verzamelinkomen lager houden en dat kan belastingtechnisch gunstiger zijn. Zelf zou ik het risico niet nemen denk ik.

   Je moet trouwens wel rekening houden met de schenkingsrechten. Ouders kunnen kinderen meer belastingvrij schenken dan andersom.

  2. Nee je doet het als volgt. Ieder leent een bedrag aan elkaar tegen 6% rente. A betaalt die rente elke maand aan B en B betaalt elke maand rente aan A.
   Dus het is in het echt geen 0% rente, maar je betaalt elkaar allebei evenveel en daardoor kost het je netto 0 euro. In het voorbeeld betaal je 25 euro per maand en ontvang je 25 euro per maand. Het is dus geen 0% rente, want dan zou het wel een schenking zijn.

  3. Dus je leent geld uit om uiteindelijk op een rendement van 0% uit te komen. Los het dus gewoon af, hoef je ook geen administratie bij te houden of nieuwe belastingregels.

 1. Ik hoorde eerder ook van fiscalert van deze constructie.
  Ben benieuwd of iemand dit gedaan heeft.
  Ik zou het wel willen doen, maar dan moet het wel 100% legaal zijn en dat vertrouwen heb ik nog niet

 2. De rente is wel aan een hoogte gebonden, nl. maximaal 1.25 keer de marktrente, anders accepteert de belastingdienst deze niet.
  HJ

 3. Ik heb bij mijn vorige huis een familiebankconstructie gehad voor een deel van de hypotheek. Dat is inmiddels (door verkoop) geheel afgelost, maar ik was blij dat het zo kon. Wij hebben toen een marktconforme rente aangehouden. Ik wist dat de schenkmogelijkheden e.d. er waren, maar daar hebben wij geen gebruik van gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.