Geslaagd voor de kennis- en ervaringstoets

Tijdens onze vakantie hebben we nog eens goed nagedacht over onze hypotheekplannen. Die waren tot nu toe zo dat we extra aflosten op onze annuïtaire hypotheekdelen om deze uiterlijk in 2028 afgelost te krijgen. Maar we hadden het idee dat dat slimmer en sneller kon. Na het doorrekenen van een aantal scenario’s hebben we denk ik de voor ons meest gunstige optie gevonden. Dat is overigens niet per se de goedkoopste optie. Ik heb dus afgelopen week contact met de bank opgenomen met het verzoek onze hypotheek te wijzigen.

Zonder advies

De hypotheek wijzigen kost best wel wat centen. Zeker wanneer je een adviseur gebruikt. De kosten lopen bij onze bank dan al gauw op tot een kleine duizend euro. Dat vind ik best wel een bedrag, zeker voor een relatief kleine wijziging die wij zouden willen doorvoeren.

Ik vertelde dus bij dat oriënterende telefoongesprek wat ik wilde en kon ook al wat financiële gegevens doorgeven (inkomen, WOZ-waarde), zodat de bankmevrouw al globaal kon inschatten dat wat we wilden ook ruim binnen onze financiële mogelijkheden lag.

Daarnaast gaf ik aan dat we onze hypotheekwijziging zonder advies wilden doorvoeren. Dat betekent tegenwoordig dat je dan eerst moet bewijzen dat je voldoende capabel bent op hypotheekgebied. Ik was vol vertrouwen dat me dat wel zou moeten lukken.

Toch niet heel eenvoudig

Ik kreeg van de dame van de bank dus een link naar de kennis- en ervaringstoets toegestuurd. Die avond begon ik vol goede moed aan de toets en dat viel nog best een beetje tegen.

De hypotheekvragen waren goed te doen, fiscale regels, op welk criterium de maximale hypotheek wordt gebaseerd in verschillende situaties en wat over de voorwaarden die onze bank hanteert bij hypotheken.

Daarna kwam er nog een aantal vragen over zaken die kunnen gebeuren waardoor het betalen van de hypotheek wel eens wat lastiger kan worden. Denk daarbij aan werkloosheid, overlijden van één van de hypotheekaanvragers etc. Dat bleek duidelijk een gebied waar ik minder verstand van had. Bij die vragen antwoordde ik dus ook best eens wat fout, maar gelukkig waren dat niet te veel. Ik was dus geslaagd.

Dat betekende dat ik door mocht voor een skype-gesprek met een hypotheek-regisseur. Zo’n regisseur is dus geen adviseur, maar vult dus wel de aanvraag voor je in en doet de BKR-check. Ik kon daar mooi bij meekijken. Intussen is alles dus in werking gezet en verwachten we op zeer korte termijn een echte offerte. Als dat allemaal rond is zal ik natuurlijk met jullie delen hoe we onze hypotheek aangepast hebben en waarom we denken dat dat gunstig is in onze situatie.  Wordt vervolgd dus…..

 

Hebben jullie die kennis- en ervaringstoets wel eens gemaakt?

3 antwoorden op “Geslaagd voor de kennis- en ervaringstoets”

    1. Nee het zou niet goed zijn als je niet zou slagen dan 🙂 Overigens las ik pas ergens een artikel dat die toetsen best verschillend zijn bij verschillende aanbieders, ook kwa moeilijkheid.

  1. Nee nooit vedaan, maar lijkt me weleens i teressant.
    De hypotheekadviseurs waarmee we nu hebben gewerkt, leken me niet heel snugger dus vind ik de €1000-€1500 advies wevgegooid geld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.