Grootbanken verliezen marktaandeel

In dit artikel op nu.nl is te lezen dat de grootbanken in het laatste kwartaal van vorig jaar weer aandeel op de hypotheekmarkt hebben moeten inleveren. Zoals wel vaker was dit een misleidende titel.
Als je het artikel verder leest blijkt eigenlijk dat Rabo en ING aandeel gewonnen hebben  en dat eigenlijk alleen ABNAMRO terrein heeft verloren. Ruim 5% zelfs.

In hetzelfde artikel stond ook dat de groei in hypotheekaanvragen eigenlijk geheel veroorzaakt werd door oversluitingen van hypotheken.

Op zich is het een goede zaak dat de hypotheekmarkt wat meer verdeeld raakt denk ik. Dat spreidt de risico’s enigszins en geeft ook iets meer concurrentie.

Wij hebben onze hypotheek wel bij één van de grootbanken, En ook nog nooit een hypotheek overgesloten. Hebben jullie je hypotheek bij een grootbank of juist niet? En wel eens de hypotheek overgesloten of plannen daartoe?

3 antwoorden op “Grootbanken verliezen marktaandeel”

    1. Ja, ook bij een grootbank. En wij zitten er net zo in. Oversluiten is duur, met name in verband met de boeterente. Dus dan maar extra aflossen.

      Voor wat betreft jouw opmerking – dat het een goede zaak is dat de hypotheekmarkt verdeeld raakt – ben ik het met jou eens. Je ziet nu al dat pensioen/verzekeraars in de markt actief zijn, die toch aardig succesvol zijn en een deel van de hypotheekmarkt innemen. Punt is wel dat er qua rente niet echt concurrentie is. In een artikel van VEH blijkt juist dat deze laatstgenoemde partijen wel scherpe rentes aanbieden, maar dat banken zich niet genoodzaakt voelen om mee te gaan. Dat is dan weer geen prikkel voor de nieuwkomers om nog scherpere tarieven en goede service aan te bieden. Maar dat is mijn persoonlijke mening 🙂

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.