Het geld lekte bijna letterlijk weg

Vorige maand gaven we de meterstand door voor het water. Die was behoorlijk hoger dan het jaar ervoor, we hadden zo’n 35 kuub meer verbruikt dan in 2016. Om dat even om te rekenen: dat is 4 liter per uur, best wel veel, maar als ik er over nadenk zou het ook zo maar het verschil kunnen zijn tussen een dochter in de luiers en een dochter die naar de wc gaat. Al grappend gaven we onze dochter de schuld die erg van douchen houdt.
We mochten bijna 50 euro bijbetalen en ons maandbedrag ging met bijna 4 euro omhoog. Dat zijn allemaal geen schokkende bedragen, maar toch…

We dachten er eigenlijk verder niet over na, tot dat we vorige week, met de aankondiging van echt koud weer, besloten om de buitenkraantjes af te sluiten en af te tappen, zodat we geen vorstschade zouden oplopen.

Zodra we het luik van de kruipruimte openmaakten hoorden we het water al sissen. Een blik naar beneden liet zien dat de koppeling die de leiding splitst naar het kraantje in de voortuin en naar het kraantje in de achtertuin een heel klein straaltje lekte. Dat zou ook zo maar 4 liter per uur kunnen zijn.

Ik heb de afsluiter dichtgezet en de buitenkranen open gedraaid afgetapt en als klus genoteerd dat ik moet kijken of ik de lekkage kan verhelpen of dat ik de koppeling moet vervangen in het voorjaar.

En dan zullen we bij de volgende afrekening zien of deze kleine lekkage de oorzaak is geweest van het hogere verbruik of dat we toch nog onze dochter de schuld mogen geven…

PS: Gelukkig was het niet zo erg:

7 antwoorden op “Het geld lekte bijna letterlijk weg”

 1. Hebben wij ook meegemaakt bij ons vorige huis. Gelukkig net buiten onze watermeter en onze kavelgrens. Op de grond van de gemeente dus. Maar het zag er wel bijna zo uit als op dat plaatje wat je in je ps hebt gezet. Gekke gewaarwording hoor als er opeens water uit de grond komt.

  En er is een keer schade gemaakt aan onze waterleiding tijdens een verbouwing. Maar aangezien ons huis op zand gebouwd is, viel het bijna niet op. Het water zakte zo weg. Gelukkig hebben we het opgemerkt voordat de vloer weer dicht ging; anders hadden we toch een probleem gehad. Zie dan een lek nog maar eens op te sporen.

  Hoop voor jullie dat die lekkage de veroorzaker is geweest. Succes met klussen!

 2. Gelukkig heb je het ontdekt. Hopelijk nu opgelost!
  Ik merk ook dat een kind dat zelf naar de wc gaat en handen wast veel water kost. Want ze trekken vaker door, doen vaker miniplasjes en laten de kraan keihard en lang lopen. Dat kost altijd even om te 'finetunen'.

 3. Hier vorig jaar hetzelfde probleem. Een lekkend wc-kraantje was de boosdoener. Probleem verholpen en dit jaar kregen we gelukkig weer geld terug. Ik schrijf nu weer elke maandag de meterstanden op, dan heb ik het tenminste op tijd in de gaten als er ergens een lekkage is o.i.d.

  N.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.