Hoe kunnen wij in 2030 hypotheekvrij zijn (2)

Gisteren schreef ik over het extra aflossen en het schema waarbij we in ieder geval 2 van de 3 hypotheekdelen in 2030 geheel hebben afgelost. Dat was wel een heel erg rechttoe-rechtaan schema. Ik ging er daarbij vanuit dat we alleen de bespaarde hypotheeklasten bij de extra aflossing optellen en slechts 1x 100 euro extra aflosbudget krijgen. In werkelijkheid zal het niet zo gaan waarschijnlijk. Waarschijnlijk kunnen we wel wat meer besteden aan extra aflossingen door de jaren heen. En in de jaren dat de rentevaste periode afloopt kunnen we op dat betreffende hypotheekdeel “onbeperkt” extra aflossen.

Vandaag reken ik twee scenario’s door om te vergelijken met de situatie die ik gisteren doorrekende. Naar de spaarhypotheek kijk ik nog even niet.

Twee scenario’s

Gisteren beschreef ik het scenario waarbij we de huidige aflosstrategie op ons eerste annuïtaire hypotheekdeel handhaven en per 1-1-2020 eenzelfde strategie loslaten op het tweede annuïtaire deel, te beginnen met een extra aflossing van €100. In augustus 2030 zouden we beide hypotheekdelen dan geheel hebben afgelost.

Voor de scenario’s van vandaag ga ik van het volgende uit:

  1. De €100 extra aflossingsruimte besteden we eerst aan het eerste annuïtaire hypotheekdeel en pas na aflossen daarvan beginnen we aan het tweede gedeelte.
  2. De aflossingen worden net als in het scenario van gisteren gebruikt, alleen lossen we op het moment dat de rentevaste periode afloopt €2.500 aanvullend extra af.
Alles op deel 1

Wanneer we de 100 euro voegen bij de sneeuwbal van deel 1 en er daarna niets meer aan veranderen, zullen we dit deel in december 2027 hebben afgelost.

Vervolgens hebben zoveel ruimte over voor de extra aflossing op deel 2, dat we daar de 10% boetevrije extra aflossing ruimschoots overschrijden. Wanneer we ons daaraan houden zal dit tweede deel pas in mei 2031 volledig zijn afgelost, 9 maanden later dan in het scenario van gisteren.

Wat betreft is dit scenario niet waar we naar op zoek zijn.

Extra aflossen bij afloop rentevaste periode

Wanneer we hetzelfde scenario aanhouden als ik gisteren beschreef, maar op het eind van de rentevaste periode een extra aflossing van €2.500 doen bovenop de sneeuwbal die we gestart zijn.

Als eerste is dan deel 2 aan de beurt in april 2025 en vervolgens in augustus 2026 deel 1.

Het blijkt dat deze extra aflossingen bovenop de sneeuwbal eigenlijk te laat komen om nog significant tijd te winnen. Slechts enkele maanden. Meer effect zou het hebben als we dit of volgend jaar zo’n extra aflossing zouden kunnen doen.

Sneeuwbal iets groter maken

Maar wat nog meer zou helpen is om te kijken of we structureel 50 euro per maand meer in de sneeuwballen zouden kunnen stoppen. Daarmee wordt het afbetaald hebben van deze hypotheekdelen in 2028 (op mijn 50e) wel mogelijk.

Eén antwoord op “Hoe kunnen wij in 2030 hypotheekvrij zijn (2)”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.