Hoe wij beleggen deel 1: Selectie van beleggingen

In onze zoektocht naar passief inkomen zetten wij op dit moment vooral in op beleggingen op de beurs. We hebben op dit moment geen plannen om te investeren in vastgoed.

We beleggen op dit moment in zowel individuele bedrijven, indexfondsen en een enkel beleggingsfonds. In een korte serie posts willen we jullie inzicht geven hoe wij beleggen. Vandaag deel 1: Selectie van beleggingen.

 

Disclaimer:

Ik ben geen beleggingsexpert, -professional of maar enigszins geschoold op beleggingsgebied. Deze serie posts is dan ook geen handleiding hoe je het beste je beleggingsportefeuille kunt opbouwen, maar slechts een weergave hoe wij te werk gaan. Succes is dus niet gegarandeerd.

Beleggings- en indexfondsen

Dividend ja/nee

De eerste regel waar wij naar kijken bij zowel beleggingsfondsen en ETF’s is naar het feit of het betreffende fonds dividend uitkeert. Er zijn ook fondsen die het ontvangen dividend opnemen in de waarde van de koers, maar wij zijn uiteindelijk op zoek naar passief inkomen, en dan is de uitkering van dividend handiger, stabieler en goedkoper dan dat je steeds een deel van je portefeuille moet verkopen om voldoende geld te hebben.

Beheerkosten

Daarnaast zijn de beheerkosten van belang. Hoe hoger die kosten zijn hoe minder er uiteindelijk van de koerswinst overblijft.  In de onderstaande tabel zie je onze drie indexfondsen en ons beleggingsfonds en hun lopende kostenfactor zoals die genoemd wordt.

FondsLopende kostenfactor
Vanguard S&P 500 UCITS ETF0,07%
IShares MSCI Europe UCITS ETF0,12%
IShares Stoxx Europe select Dividend 30 UCITS ETF0,31%
Kempen Global Hogh Dividend Fund Y0,60%

Het beleggingsfonds is het enige fonds dat actief beheerd wordt en heeft (dan ook) de hoogste lopende kosten. Echter, zijn deze kosten laag voor een actief beheerd aandelenfonds. In 2016 was het gemiddelde kostenniveau bij dergelijke fondsen namelijk 1,27%. Dan is deze 0,6% heel schappelijk.

Dekking

Als laatste kijken we ook naar de dekking. Tot nu toe is alleen de “Westerse Wereld” gedekt met onze indexfondsen. Zowel een brede index voor Amerikaanse aandelen als voor Europese aandelen hebben we in onze portefeuille. Daarnaast hebben we een ETF die gericht is op 30 Europese dividendaandelen met hoog dividendrendement. Dit is een tegenhanger de individuele dividendgroei aandelen waar toch de meeste van in Noord Amerika te vinden zijn.

Ons wereldwijd gespreide hoog-dividend beleggingsfonds heeft een dekking over de hele wereld, maar ligt voornamelijk in Europa en Noord Amerika. Slechts een kleine 10% is belegd in Azië bijvoorbeeld.

Individuele aandelen

Bij individuele aandelen is er wat meer werk aan de winkel om voor ons goede beleggingen te selecteren.

Koers

De koers is de prijs die je betaalt voor het betreffende aandeel. De koers alleen zegt niet heel veel, behalve of een aandeel ooit duurder is geweest of dat je de hoogste prijs ooit voor dat aandeel betaalt.

Koers/winst-verhouding

De koers/winstverhouding zegt al iets meer. Met deze verhouding kun je al beter bepalen of de huidige koers van het aandeel een beetje realistisch is. Als bijvoorbeeld de koers/winstverhouding nu lager is dan het gemiddelde van een zelfgekozen eerdere periode kan het zijn dat ondanks de koers van het aandeel heel hoog is, het aandeel toch zeker niet te duur is.

Dividendpercentage

Dat is toch een beetje waar het ons om gaat. Hoeveel krijg je per jaar krijgt uitbetaald voor bezitten van een (heel) klein stukje van dat bedrijf. Dit zorgt uiteindelijk voor ons passieve inkomen

Dividendgroei

Nu een hoog dividendpercentage is heel mooi. Voor nu. Maar we willen natuurlijk dat het aan ons uitgekeerde dividend minimaal met de inflatie mee stijgt. Anders wordt de koopkracht van ons passieve inkomen steeds minder. Ook kijken we naar bedrijven die een lange geschiedenis hebben van dividendverhogingen. Hoe langer deze geschiedenis is, hoe vaker ze ook tijdens een crisis hun dividend toch hebben weten te verhogen. Daarnaast moet de gemiddelde stijging per jaar hoger liggen dan de inflatie over die periode.

De Chowder regel

De Chowder regel telt het huidige dividendpercentage op bij het dividendgroeipercentage van een bepaalde afgelopen periode. Vaak wordt daar 5 jaar voor genomen. Hoe hoger hoe beter. Als je bijvoorbeeld naar één van onze posities kijkt, Texas Instruments, heeft dat bij de koers van vandaag een dividend rendement van 2,86%. Het bedrijf heeft echter in de laatste 5 jaar haar dividend met 24%, 12%, 31%, 11% en 13% verhoogd, gemiddeld dus 18,2%. De Chowder regel voor Texas Instruments is dus 21%. Dat is een heerlijk rendement als je deze lijn zou kunnen doortrekken.

Uitbetalingspercentage

Dit is het deel van de winst dat aan dividend wordt uitgekeerd. Is het uitbetalingspercentage 100% dan wordt alle winst aan de aandeelhouders uitbetaald. Bij een percentage van 0% wordt er geen dividend uitgekeerd. Het uitbetalingspercentage geeft aan hoe veilig het huidige dividend is. Ligt dit percentage heel hoog dan komt de hoogte van het dividend bij een beetje tegenslag al in gevaar. Bij een laag percentage is het dividend veilig en kan het zelfs bij een beetje tegenslag nog iets verhoogd worden.

En hoe selecteren wij dan?

Bij al deze beschreven getallen en percentages heb ik nog geen drempelwaarde genoemd vanaf wanneer een aandeel voor ons sowieso geschikt is. Die drempels zijn te lezen in de onderstaande tabel.

RegelDrempelwaarde
KoersMinimaal 10%< max afgelopen jaar
Koers/Winst< gemiddelde afgelopen jaar
Dividendpercentage>3%
Dividendgroeipercentage> inflatie
Dividendgroeiperiode>10 jaar
Chowder regel>10%
UItbetalingspercentage<65%

Voldoen dan alle aandelen in onze portefeuille aan al deze regels? Zeker niet. Maar als aandelen aan al deze regels voldoen, komen ze op de kooplijst. Dat kan ook wanneer ze niet aan alle regels voldoen, maar dan duiken we er iets verder in waarom ze aan sommige regels niet voldoen.

Beleggen jullie ook? En zo ja hoe selecteren jullie je beleggingen dan?

Ben je geïnteresseerd in onze huidige beleggingsportefeuille, kijk dan op deze pagina. Ons ontvangen dividend kun je hier terugvinden.

Disclaimer:

Ik ben geen beleggingsexpert, -professional of maar enigszins geschoold op beleggingsgebied. Deze serie posts is dan ook geen handleiding hoe je het beste je beleggingsportefeuille kunt opbouwen, maar slechts een weergave hoe wij te werk gaan. Succes is dus niet gegarandeerd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.