Hoeveel huur betaal jij aan de bank?

Het hebben van een “huis met aflossingsvrije hypotheek is in het verleden door sommigen ook wel omschreven als “huren van de bank”. Je betaalt alleen rente aan de bank maar geen cent los je ook daadwerkelijk af (los van extra aflossingen).  De hypotheek blijft dus even hoog, je betaalt wel zelf voor het onderhoud en bij verkoopt is het verschil tussen verkoopwaarde en hoogte van de hypotheek voor jouw rekening, zowel als die positief uitvalt als wanneer die negatief uitvalt.

Met de opkomst (en verplichtstelling voor hypotheekrente aftrek) van hypotheekvormen waarbij je structureel aflost is dat wel iets veranderd, maar de huurcomponent (de rente) is er nog steeds.

Het maximum dat voor een sociale huurwoning aan huur gevraagd mag worden bedraagt op dit moment €720,42. Dat is lager dan onze hypotheek die in totaal €832,99 bedraagt. Dit is echter inclusief aflossing via de annuïteitenhypotheekdelen en de inleg in de spaarhypotheek. Ik was benieuwd hoe de “huur aan de bank” die wij moeten betalen zou zijn als ik definieer als alleen de rentecomponent van onze hypotheekdelen. De ontvangen rente op het saldo in het spaardepot reken ik voor het gemak even niet mee.

Zoals jullie op onze hypotheekpagina kunnen zien bestaat onze hypotheek uit drie delen. Twee annuïteitenhypotheekdelen en de spaarhypotheek. Voor die laatste betalen wij €206,15 aan rente.

Op het eerste annuïtaire hypotheekdeel betalen we in totaal €248,79. Een blik in onze hypotheekspreadsheet laat zien dat hiervan €104,78 aflossing is. Dan blijft er dus €143,99 aan rente over.

Het tweede annuïtaire hypotheekdeel laat een iets andere verhouding tussen aflossing en betaalde rente zien. Van de €245,05 is slechts €87,31 rente en €157,74 aflossing.

Het totaal aan “huur” dat wij dus aan de bank betalen is €437,45. Dat is iets meer dan de helft van de totale hypotheeklasten die wij betalen, maar ook veel lager dan de maximale huurgrens voor sociale huur. Onze “huur” is dus maar een schijntje. Deze huur zal ook met de maand in absolute zin lager worden maar ook relatief gezien ten opzichte van het totaal betaalde bedrag aangezien dat in de aard van een annuïteitenhypotheek zit. Met elke betaling daalt het deel rente een beetje en stijgt het aandeel aflossing datzelfde beetje.

Hoeveel “huur” betaal jij aan de bank/hypotheekverstrekker?

6 antwoorden op “Hoeveel huur betaal jij aan de bank?”

  1. Wij betalen nu €235 bruto aan rente op onze aflosvrije hypotheek. Een aantal jaren geleden was dat nog €867, maar door flink aflossen en slim rentemiddelen/oversluiten naar fors lagere rente zijn we op dit lage bedrag uitgekomen.

  2. ik betaal €150 p.m., ( bruto) tegenover €660 bij het starten van de hypotheek in 2000.. Daarnaast nog wel de kosten van de VVE maar dan heb je ook geen groot onderhoud aan de woning zelf te betalen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.