Hoeveel zijn we nu waard?

Ik probeer eigenlijk elk kwartaal een overzicht te maken van onze netto waarde. Eind juni is dat niet gelukt, maar nu pak ik de draad weer op. En ik moet zeggen, het valt me mee. Onze netto waarde is in het afgelopen half jaar met zo’n €4.400 afgenomen. En dat is een stuk minder dan ik verwacht had. We kochten namelijk in juli een nieuwe tweedehands auto waarvoor we ruim €14.000 mochten bijbetalen. Ook waren we twee keer op zomervakantie geweest, en dat zijn ook niet de periodes waarbij het meeste gespaard wordt. 

En aangezien we de waarde van de auto niet meenemen in de berekening van onze netto waarde (we schrijven hem dus in één keer af), had ik verwacht dat we wat verder terug gezakt zouden zijn.
Overigens heb ik dit kwartaal ook wat veranderd in de presentatie van onze netto waarde. We hebben de reserveringen losgekoppeld van de echte spaarbuffer die we hebben. Hiervoor telde ik al ons spaargeld mee als buffer, maar wanneer je dan een reservering gebruikt, bijvoorbeeld voor het betalen van de zorgverzekering, geeft dat een heel wisselend beeld van de buffer, terwijl dat dan eigenlijk niet het geval is.
Aan de inkomstenkant kregen we, naast het salaris, een tweetal grotere bedragen gestort. Ten eerste werd in september de belastingteruggaaf gestort en in diezelfde maand kreeg ik ook met terugwerkende kracht mijn loonsverhoging per 1 januari uitbetaald. Een deel daarvan hebben we gebruikt om de buffer weer wat te vullen en de reserveringen vol te maken.
Nu is het zaak om in het laatste kwartaal nog een eindsprintje te maken, maar ik verwacht dat we de beginstand van dit jaar net niet gaan halen. Dat heeft er vooral mee te maken dat meestal de zorgverzekering net voor het einde van het jaar wordt afgeschreven en dat best wel een grote hap uit onze reserveringen zal nemen.

14 antwoorden op “Hoeveel zijn we nu waard?”

  1. Hoi Hypotheekweg, voor kinderen betaal je toch geen eigen bijdrage voor een gehoorapparaat (of heeft ze een speciaal type nodig)? Mijn dochter (nu 4 jaar) heeft er ook een en die is volledig vergoed door de zorgverzekering.

 1. Zal t vandeweek ook op mn blog zetten, wij houden t ook bij. ietsje minder dan bij jullie, maar kom ook uit op 55.000 oid. leuk om bij te houden en te zien groeien 🙂 en leuk dat je het deelt, zodat ik eens kan vergelijken 😀 vind ik altijd leuk!

 2. Hiervoor telde ik al ons spaargeld mee als buffer, maar wanneer je dan een reservering gebruikt, bijvoorbeeld voor het betalen van de zorgverzekering, geeft dat een heel wisselend beeld van de buffer, terwijl dat dan eigenlijk niet het geval is.""

  Waarom geldt dat dan niet ook voor de auto? Of is dat vanaf nu de bedoeling..

  1. goeie vraag. Is wellicht ook wat willekeurig gekozen. Ik denk dat het vooral een gevoelskwestie is. De zorgverzekering komt elk jaar terug en een auto hopelijk niet.

   Waar ik mee worstel is dat als we zulke grote uitgaven ook als reservering opneem en daarnaast dan ook nog een buffer van X maanden uitgaven, we straks wel heel veel cash gaan aanhouden dat eigenlijk helemaal geen rendement maakt.

   Met bijvoorbeeld een reservering van €15.000 voor een nieuwe auto, 6 maanden uitgaven aan buffer en voor twee volwassenen de zorgverzekering hebben we het dn als snel over €30.000 werkloos geld.
   Als daar een ton aan beleggingen tegenoverstaat is dat best schappelijk, maar als het betekent dat we pas geld aan het werk kunnen zetten als we die 30 k bij elkaar gespaard hebben voelt dat als niet optimaal gebruik maken van je middelen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.