Huishoudens profiteren steeds meer van de oplevende economie?

Dat was de titel van dit artikel op nu.nl.

In het artikel wordt gesteld dat tot 2012 vooral bedrijven hun inkomsten zagen toenemen, maar dat sindsdien de huishoudens juist meer overhouden. Nu lijkt dit voor in ieder geval een groot deel een sigaar uit eigen doos te zijn. Een groot deel van de stijging wordt veroorzaakt doordat we minder pensioenpremies zijn gaan betalen.

De winsten van bedrijven dalen juist wat sinds 2012. Dat komt voor een groot deel door de daling van de olieprijs, maar ook omdat bedrijven meer dividend zijn gaan uitkeren. Dat is gunstig voor  beleggers, maar als de winsten verder blijven dalen zal dat dividend op een gegeven moment ook in gevaar komen.

De hypotheekschulden nemen wel weer toe. Dat komt door de oplevende huizenmarkt. Daar kunnen wij aflossers niet tegenop :).

Verder vraag ik me wel af in hoeverre huishoudens nu echt wat merken van deze opleving. Natuurlijk, als je je baan tijdens de crisis verloren hebt en nu weer een baan gevonden hebt, zul je het zeker merken. Maar als ik naar onszelf kijk heb ik niet het idee dat wij heel veel van de crisis gemerkt hebben, en nu van de opleving ook niet.

Het enige dat wij gemerkt hebben is dat we ons vorige huis met verlies verkocht hebben, maar daartegenover staat ook dat we ons huidige huis ook voor minder hebben gekocht dan voor de crisis had gekund. Voor de rest zijn onze inkomsten en ook onze koopkracht redelijk stabiel, tot licht stijgend geweest.
Gemiddeld zal het best kloppen, maar ik denk dat de verschillen op individuele basis heel groot zijn.

Merken jullie iets van de oplevende economie?

3 antwoorden op “Huishoudens profiteren steeds meer van de oplevende economie?”

  1. Het geldt in ieder geval niet voor de gezinnen, met door omstandigheden, 1 kostwinnaar. Deze vallen vaak net buiten de boot wat betreft toeslagen, subsidies, studiebeurzen etc en betalen anno 2017 tot 6X meer belasting dan gezinnen met tweeverdieners met hetzelfde jaarinkomen.

    1. Daar heb je zeker een punt te pakken. Dat vind ik persoonlijk zeer onrechtvaardig. Het zou wat mij betreft geen financiële gevolgen mogen hebben of je 2×20.000 of 1×40.000 euro aan inkomsten heeft. En dat is nu wel het geval…

  2. Om eerlijk te zijn merken wij er helemaal niets van. Natuurlijk, het leven is duurder geworden, maar onze koopkracht is ook (fors) gestegen. Dat komt voornamelijk omdat ik in een sector werk waar altijd al goed wordt betaald en er steeds meer krapte is.
    Ik ben er elke dag dankbaar voor dat wij het zo goed hebben. Om mij heen ken ik genoeg voorbeelden van mensen die hard getroffen zijn tijdens de crisis.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.