Huizenprijs gemiddeld boven de 3 ton

Zo maar een berichtje in diverse media exact een week geleden. De gemiddelde verkoopprijs van een huis kwam in januari voor het eerst boven de €300.000 uit. Dat is een forse prijs.

Ik dacht altijd dat in een goed functionerende economie je met een gemiddeld inkomen een gemiddeld huis zou moeten kunnen financieren/kopen. Dat lijkt echter al lang niet meer het geval te zijn, in ieder geval niet het westen. Ik heb daarom eens uitgezocht hoeveel inkomen (één inkomen) je zou moeten hebben om een huis van 3 ton te kunnen financieren. Ook heb ik andersom gekeken. Dus hoeveel kun je nog financieren met een modaal inkomen.

Gemiddeld huis

Zoals ik hierboven al even beschreef ligt de gemiddelde verkoopprijs van een huis boven de €300.000. Dat is dus het gemiddelde van alle verkochte woningen in januari. Bestaande huizen, nieuwbouw, een bezemkast in Amsterdam tot een grote woonboerderij in noordoost Drenthe.

Modaal inkomen

Het modale inkomen is voor 2019 bepaald op €36.000. Dit is dus niet een echte statisch berekende waarde, maar een schatting gemaakt door het Centraal PlanBureau.

Berekeningsmethode

Om te “bepalen” welk bedrag je zou kunnen financieren met een modaal inkomen heb ik de “zelf berekenen”-tool op de website van De Hypotheker gebruikt. Ik ben daarbij uit gegaan van de volgende situatie:

 • Starter op de woningmarkt, dus geen overwaarde om mee te nemen
 • Hypotheek is volledig annuïtair
 • Looptijd 30 jaar
 • Gedurende gehele periode recht op hypotheekrente aftrek
 • 100% financiering van de woning
 • Hypotheek op één inkomen
 • In loondienst
Financieren met modaal inkomen

Als je in de tool het modale inkomen van €36.000 invult, kom je op een maximale hypotheek uit van €165.564. Daar kun je dus 55% van een gemiddelde woning van financieren.

Financieren van gemiddeld huis

Om een huis van €300.000 te financieren heeft een 1-verdiener een inkomen van €60.200 nodig. Dit is 1,67x modaal.

Wat betekent dat voor ons?

Ruim 5 jaar geleden kochten wij ons huidige thuis. We deden dat op één inkomen dat op ongeveer 1,4x modaal zat op dat moment. We legden geen extra geld in, hadden geen overwaarde (sterker nog ons oude appartement stond 10% onder water).

Wij zouden in dezelfde situatie met de regels van nu niet eens ons huis kunnen kopen. Mijn inkomen is nog steeds 1,4x modaal (ik ben minder gaan werken) en de huizen bij ons in de straat gaan met een vraagprijs van €300.000 als warme broodjes over de toonbank.

Dus als wij nu een huis zouden moeten kopen zonder enige overwaarde die we in kunnen zetten zouden we met minder dan ons zeer modale rijtjeshuis (in wel een heel gewilde buurt) genoegen moeten nemen. Wat betreft het kopen van een huis is de koopkracht dus wel behoorlijk afgenomen.

 

Naschrift

Toen ik na het schrijven van deze post nog wat meer aan het zoeken was naar het modale inkomen vielen mij twee zaken op. Ten eerste is het modale inkomen voor 2019 lager dan dat van 2017, en ook dan 2018 trouwens. Dat vind ik bijzonder aangezien “we er allemaal op vooruit gaan in 2019” volgens onze premier.

Ook blijk voor 2017 dat als je daadwerkelijk het modale inkomen verdient (€37.000 in 2017) je bij de hoogste je maar liefst bij de 20% hoogste inkomens van het land behoort. Het daadwerkelijk gemiddelde inkomen was in 2017 €28.800. Dus wat dat modale inkomen nou echt voor betekenis heeft is mij alleen maar onduidelijker geworden….

2 antwoorden op “Huizenprijs gemiddeld boven de 3 ton”

 1. Modaal houdt in: het inkomen dat het vaakst voorkomt.
  Dit hoeft niet hetzelfde te zijn als het gemiddelde inkomen.

  Maar e.e.a. roept wel vragen op inderdaad…

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.